Регион

БРИСЕЛ ТРАЖИ ДА ЗАГРЕБ ВРАТИ ПАРЕ НАЗАД! Хрватска у озбиљном проблему! Ево шта им се спрема!

Хрватска ће највероватније морати да врати три милијарде куна (396,8 милиона евра) подстицаја добијених од ЕУ, јер је контрола из Брисела утврдила да је само два одсто тих средстава исплаћених за еколошку пољопривреду оправдано, пише Вечерњи лист.

„Ми смо у Хрватској промашили све досадашње пољопривредне политике, производимо хране испод 45 одсто наших потреба, а чудимо се што су нам села празна и што нам млади одлазе. На овакав начин како се доносе и спроводе закони није ни чудо што нам се то догађа“, рекао је власник пољопривредне фирме Агро-палм и потпредседник Хрватске пољопривредне коморе Антун Вракић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је указао да се већ сада појављују разни накупци и прекупци, а све на штету сељака и упозорио на погрешан смер хрватске аграрне политике, за коју каже да је воде интересне групе.

„Подижу се подстицаји на пусте њиве на којима нико ништа не производи. Контрола из Брисела утврдила је да је само два одсто подстицаја исплаћених за еколошку пољопривреду оправдано. И сад траже да се новац врати за три године уназад, милијарду куна по години. Предлог је да тај поврат сносимо солидарно, али то не долази у обзир“, одлучан је Вракић.

Додаје да је Пољопривредна комора почетком кризе коју је изазвала пандемија корона вируса тражила од Министарства пољопривреде да се направи списак колико чега има на складишту и да се види коју производњу треба повећати, али да одговора нема.

„Некад смо имали ратне, сада ћемо имати коронапрофитере“, закључио је Вракић, преноси загребачки дневник.

 

Извор: Тањуг