Здравље

БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! Кашаљ и температура могу да се уопште не појаве: Ово су 4 симптома корона вируса

Један од њих показује поодмаклу фазу вируса Цовид 19

Корона вирус има два главна симптома од којих сви стрепимо: температура и суви кашаљ. Како пандемија тече, доктори откривају све више начина на које се болест може манифестовати, па се појављују и мање очигледни сигнали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је оно што називамо „атипичним симптомима“, али они су чешц́и него што смо првобитно мислили. Те симптоме сам видео код пацијената из прве руке“, каже др Асиф Мунаф.

„Они могу указивати на почетак болести или могу бити примарни симптоми инфекције.“

Како уочити корона вирус када главни симптоми изостану и колико озбиљно треба схватити те сигнале?

1. Губитак укуса или мириса

Медицински познати као аносмија, нестанак чула укуса и мириса може указивати на то да сте заражени новим корона вирусом. Др Данијел Аткинсон упозорава:

„Пошто ово није широко пријављени симптом, вероватно људи не схватају да имају вирус и сматра се да је повезан са каснијим стадијумом короне.“

Клер Хопкинс, председница Бритисх Рхинологицал Социетy, проучавала је симптом аносмије:

„Мислимо да се губитак мириса најчешц́е јавља код људи са благом болешц́у. Наше студије су симптом откриле код два од три пацијента, тако да изгледа да је добар маркер.“

Свест о овом показатељу је од виталне важности, јер може бити ваш једини симптом.

„Сада видимо људе који су позитивно тестирани на болест, само губитком осећаја мириса као симптомом“, каже Хопкинс и додаје: „Чини се да је чешц́и код млађих људи са блажим стадијумом, али овај симптом се једноставно може превидети када постоје озбиљни респираторни проблеми.“

2. Умор и болови у телу

Боравак у кући због изолације несумњиво може учинити да се осец́ате летаргично, али јак недостатак енергије може значити да имате корона вирус. Др Арагона Ђузепе, лекар опште праксе објашњава:

„Ако се изненада осетите уморно и тешко обављате свакодневне задатке, требало би да се самоизолиујете, јер то може значити да сте заражени. Умор може бити симптом широког спектра болести и обичних прехлада. Међутим, то такође може значити да имате ЦОВИД-19“, каже она.

Осећај малаксалости може бити праћено боловима и осећајем тежине у удовима.

Др Аткинсон објашњава: „Пацијенти могу имати грлобољу или главобољу. У ствари, само померање очију може бити прилично болно.“

3. Надражене очи и цурење из носа

Очи не само да могу бити уморне, вец́ могу и да сврбе. Пролеће доноси и обилну количину полена, па можете претпоставити да једноставно имате нормалне сезонске алергије.

Али стручњаци кажу да то можда није случај овога пута.

„Осип из носа и црвене очи које сврбе дефинитивно су мање познати симптоми корона вируса. Ако имате било који од ових симптома, требало би да се одмах самоизолујете“, каже др Ђузепе.

4. Проблеми са стомаком

„Немирни желудац“ може бити симптом тровања храном, синдрома иритабилног црева или нетолеранције на храну. Али, то је и мање познат симптом корона вируса.

„У неким случајевима, симптоми корона вируса могу укључивати мучнину или пролив“, каже др Аткинсон. „Иако се симптоми могу појавити и нестати, ако се не осећате добро, важно је да се изолујете и останете у кући. Не би требало ни да излазите због хране или лекова. Треба вам неко други да то уради уместо вас.“

Колико су озбиљни ови симптоми?

Тренутно су једини 100 % признати симптоми корона вируса висока температура и сув кашаљ.

Међутим, др Хопкинс сматра да би те информације требало ажурирати.

„Светска здравствена организација размишља о додавању губитка мириса на своју листу и постоје бројне научне студије о овом симптому. Међутим, у смислу потребе за лечењем, кашаљ и недостатак даха и даље су најважнији“, каже она.

Без обзира на то, од суштинског је значаја да они који препознају симптоме, не излазе напоље, не посећују јавна места и не улазе у супермаркете. „Особа ће остати заразна све док ови симптоми не нестану, а понекад и дуже“, каже др Мунаф.

Извор: Стил.курир.рс