Србија

ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКА! Огласила се докторка Дарија: Одлука ће бити донета до 15 часова

Без обзира какви су прописи, јер ће они дефинитивно да се олабављују, сви треба да направимо своја правила и свој начин понашања како да се вратимо у животне токове, а да останемо безбедни, рекла је јутрос докторка Дарија Кисић Тепавчевић. То што је ово највероватније последњи викенд са овим рестрикцијама не значи, каже, да ће вирус у понедељак нестати.

У укључењу за ТВ Прва, докторка је говорила и о мерама за првомајске празнике, рекавши да ће се коначно трајање полицијског часа који почиње данас, знати до конференције у 15 сати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Последњих дана сви нас питају једно те исто, а односи се на првомајске празнике које смо навикли да проводимо у дружењу и природи и који се сами сврставају у облике понашања који носе ризик. Чињеница је да се враћамо постепено у нормалне животне токове и да смо сви научили које су најефикасније превентивне мере како можемо спречити да се заразимо. Без обзира какви су прописи, јер ће они дефинитивно да се олабављују, сви треба да направимо своја правила и свој начин понашања како да се вратимо у животне токове – рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

Управо је, каже, акценат на личној одговорности.

Тржни центар, клима и зараза
– Претходне недеље су нам показале какав је вирус, како може да се спречи. Сада свако од нас треба да коригује понашање без икакве панике. Биће све више отворена различита места, али да баш не идемо у тржне центре само да бисмо шетали, да користимо маске када смо у затвореном простору, да разумно прихватимо мере… – казала је докторка Кисић.

На питање да ли можемо да се заразимо у тржном центру путем клима уређаја, докторка каже да је то мало вероватно.

– Сада се зна да је пут преношења капљични и преко свеже контаминираних предмета. Када је у питању ваздух, то је теоријски немогуће. Зато што се ради о вирусу чија тежина га вуче да падне на тло. Што се тиче климатизације, показано је да може да паблизује дуже задржавање капљица у ваздуху. То није толико велика вероватноћа, али ако знамо да постоји и намјамња шанса, а можемо да спречимо, онда то морамо и да урадимо – објаснила је докторка Кисић Тепавчевић.

Последњи викенд са овим рестрикцијама
– Рекли смо да је ово последњи викенд са оваквим рестрикцијама, али то не значи да се већ у понедељак треба понашати као да нема вируса. Напомињем, неће се променити ситуација да нема вируса у популацији, њега има, има га све мање, али сви морамо да модификујемо понашање да бисмо смањили ризик за себе и своје најближе – рекла је докторка Кисић.

Видели смо, каже, да се много тога изменило у протеклих неколико недеља, да смо се одрекли од руковања и љубљења, за релативно кратко време смо схватили да је то не само могуће, него и те како корисно…

Што се тиче укидања ванредног стања, докторка је појаснила да је логично да се иде ка тој мери, пошто се и друге меле релаксирају.

Када су у питању најстарији суграђани, за које докторка каже да су најодговорнији део популације, они ће посебно морати да обрате пажње на блиске контакте по укидању мера, а препоручује се да у затвореним просторијама носе маске, док на отвореним то није неопходно, да проветравају просторије и да време проводе на отвореном.

Докторка је рекла да не зна како ће изгледати одлазак на море ове године, али да је сигурно да ће се границе отварати и да нико не може никоме да забрани да негде путује.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

У циљу омогућавања брже и ефикасније комуникације грађана са надлежним епидемиолошким службама, Министарство здравља увело је додатних 20 бројева телефона за све информације о корона вирусу.

Министарство здравља отворило је још 10 додатних додатних бројева, а преко истог линка можете да дође и до бројева телефона свих домова здравља широм Србије.

Отворен је и јединствени контакт центар за Ковид 19 – 19819

Извор: Блиц.рс