Србија

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ЧЕКАЛА ОВО! 5 услова да се укине полицијски час! ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ!

Један од наших саговорника из кризног штаба, молећи да му не помињемо име јер о свему овоме још није донета званична одлука, за наш лист објашњава да укидање ванредног стања, које се очекује после Ђурђевдана, неће аутоматски значити да престаје полицијски час.

– Ограничење кретања, ако све буде у реду, свакако ће бити краће него што је сада, али нема ни говора о томе да ће бити потпуно укинуто. Велика је вероватноћа да у мају, уколико бројке наставе да буду стабилне, неће бити ових дугих викенд-забрана, међутим, неки вид ограничења свакако ће потрајати. Људи морају да схвате да је то за добро свих нас и да би било много више заражених и мртвих да нису на време уведене рестрикције кретања – истиче наш саговорник.

О овоме је говорио и др Предраг Кон, који је набројао три кључна услова за укидање полицијског часа.

Пад броја оболелих од коронавируса, пад броја пацијената на респираторима и повећавање броја пацијената у привременим болницама су три услова за одлуку о укидању полицијског часа – био је јасан епидемиолог.

Он је објаснио да се попуштање и укидање мера доноси на основу статистике, али и процене и савести стручњака.

– Струка је пре недељу дана рекла да нам треба најмање две седмице да се јасно види пад оболевања и да се види пад броја људи на респираторима, сада улазимо полако у другу недељу таквог тренда. Трећа ствар је да се повећа број оних који се смештају у привремене објекте – рекао је Кон и додао да ће много тога зависити од ситуације пред првомајске празнике.

ПОРАСТАО ПРОЦЕНАТ

Како за Српски телеграф објашњава пулмолог Татјана Радосављевић, епидемија има своје закономерности, на које не можемо утицати, и зато се са попуштањем мера мора бити опрезан.

– Потребно је да се све време помно прати епидемиолошка ситуација. Званични подаци из Немачке, на пример, показују да је кад почне релаксација мера најважније пратити колико један заражени пацијент може да зарази других људи. Пре попуштања мера у Немачкој је тај проценат био 0,7, а онда се повећао на 0,8 – каже др Татјана Радосављевић.

ОВО МОРА ДА БУДЕ ИСПУЊЕНО

1. Јасан и континуиран пад броја оболелих

2. Пад броја људи на респираторима

3. Повећан број смештених у привремене болнице у односу на класичне

4. Обавезно ношење маски

5. Обавеза одржавања социјалне дистанце и на отвореном

 

Извор: Република.рс