Србија

Да ли ће Вучић бити тестиран на корону, пошто му је син заражен? Ево какав је протокол и мора ли у изолацију

Протокол је исти за све, процедура зависи од тога да ли је нека особа била изложена и у блиском контакту са особом којој је лабараторијски потврђена инфекција у периоду за који се сматра да је заразан, рекла је заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

„У складу са тим раде се даље процедуре и потребна тестирања, нема изузетака“, навела је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је био њен одговор на питање новинара да ли председник Србије Александар Вучић треба да се тестира и да буде у изолацији од 14 дана након што је објавио да је код његовог старијег сина потврђено присуство корона вируса.

Она је објаснила да је највећи период заразности у време од 48 сати пре појаве првих симптома и 24 сата након појаве симптома.

„Узимамо у обзир изложеност у периоду од две недеље од појаве симптома, исто је правило за све“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Председник Србије Александар Вучић је у среду увече, 8. априла, објавио на Инстраграму да је његов старији син Данило заражен корона вирусом и да му је клиничка слика таква да је примљен у Инфективну клинику.

У четвртак је на председниковом сајту најављено да ће Вучић у петак боравити у Нишу где ће се састати са представницима локалне самоуправе, Клиничког центра и других здравствених институција.

Како је најављено, Вучић ће тада уручити велики број маски, инвазивних и неинвазивних респиратора и друге медицинске опреме.

Најављено је да ће се након тога Александар Вучић обратити грађанима Ниша и југа Србије путем медија.

Извор: slobodnaevropa.org