Србија

ДОКТОР КОН ОБРАДОВАО СРБИЈУ! Вирус успорава, ево када се укида полицијски час

БЕОГРАД – Епидемиолог Предраг Кон рекао је јутрос да коронавирус у Србији успорава и да ће то у наредним данима показати и бројке, најављујући ублажавање неких мера после Васкрса, посебно за најстарије.

Он је за телевизију Прва рекао да се у Србији сада тестира много више људи него раније, а само јуче их је било више од 3.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Код леталитета практично откривамо колики је број умрлих од позитивних, дакле доказано оболелих. Али тај број није потпуно поуздан, јер ми не знамо колико постоји неоткривених који су били болесни. Тек кад откријемо тај податак, моћи ћемо доћи до стварног податка колико је умрлих од свих оболелих. Те податке тренутно нема ниједна земља света“, рекао је он.

Кон је објаснио да је број умрлих на 100.000 становника морталитет и да се ти бројеви могу упоређивати.

На питање зашто по бројкама у Србији умиру више млађи људи него у свету, Кон је појаснио да је то због уведене мере да старији од 65 година не излазе напоље, а да ће та мера бити ублажена.

„То ће свакако бити после Ускрса. Знамо да је та једномесечна затвореност може да почне негативно да утиче на њих. Потребно је да се релаксирају те мере. Они су први који морају да добију могућност да прошетају. До 300 метара од куће у периоду од пола сата, три пута недељо. Да ли ће бити више, то зависи од даљих договора у Кризном штабу“, рекао је он.

Када је реч о полицијском часу, Кон је рекао да његово укидање зависи од података које будемо добијали у наредним данима.

„Чим се буде отворио викенд, сви ће истрчати напоље. Ми то све знамо, јако је битно да ниво вируса буде толико низак да то неће довести до његовог новог буђења и таласа“, рекао је Кон.

Говорећи о времену после вируса, Кон је рекао да свакако свет неће бити исто.

„Једноставно сви ћемо живети са корона вирусом, морају се прихватити неки ризици који постоје. Свесни тих ризик, морамо поделити различите начине понашања, поготово према старијима“, рекао је Кон.

Он је најавио да ће видети да што пре могуће уведе нормализацију живота.

„Људима је већ сада свега преко главе и ја то разумем. Биће пуно нестрпљења. Ово је борба читавог народа ове земље против вируса“, закључио је Кон.

Истиче да осећа озбиљну подршку власти и посебно је обрадован поруком српског патријарха Иринеја.

„Мислим да је та порука и тај празник нешто што је потпуно ујединило читав народ ове земље. Сада са великим оптимизмом идемо даље. Ово ћемо победити, то је сигурно. Уништићемо ову неман и вратићемо се нормалном животу“, поручио је Кон.

Извор: Тањуг