Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Мораћемо да научимо да живимо са короном! Ево шта ће бити са мерама!

Сва предвиђања и кретања епидемијског тока управо су онаква каква су била и очекивана, рекла је за „Ново јутро“ телевизије Пинк епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

“У складу са мерама које смо предузели, из дана у дан смо посматрали како се то креће. Сваки вирус и епидемија је прича за себе. Ми можемо да вршимо предвиђања, али ово је непознати вирус и тек на основу протока времена можемо да видимо како се мења и да мењамо и превентивне мере”, рекла је Тепавчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, израчунавање индикатора следиће у постепидемијском периоду.

“Успели смо да немамо нагли раст, као и да није дошло до превеликог оптерећења здравственог система. Сада смо већ ушли у 8 недељу, и епидемија оваквог типа чак и да се ништа не ради има свој ток и не може да траје заувек. Али да нису мере уведене, број жртава би био немерљиво већи, био би вишеструко већи”, рекла је Тепавчевић.

Како каже, не треба поредити број оболелих и жртава са другим земљама, сем са циљем да будемо што бољи.

“Када су у питању показатељи епидемије, треба сачекати да се ово заврши, јер постоје индикатори како се то процењује и видећете имаћемо на шта да будемо поносни. Дошли смо у ону позицију када можемо више од 5.000 људи дневно да тестирамо, самим тим открићемо више особа са асимптоматским формама болести”, рекла је Тепавчевић.

Према њеним речима, чим се више особа открива, открива се и више особа са којима су били у контакту.

“Процена позитивности је мањи од 6 посто последњих дана. Али најбољи индиректни показатељ је да имамо мањи број прегледа у инфективним клиникама, мањи број особа који се јављају а који захтевају узимање бриса”, рекла је Тепавчевић.

Додаје да чак и они који су се јавили на Инфективну, мањем броју је узет брис, и како каже то су све индиректни показатељи који показују да вирус слаби јер показује све мање тешке форме болести.

“Ово су све индиректне процене на основу стања на терену које затичемо. Вирус пасажом кроз популацију попушта и слаби. Способност мутације постоји, али вирусолози су истицали да то није више у толиком степену. Има показатеља да је овај који се појавио код нас, исти као онај у Италији, а 15 посто је како кажу измењен од оног у Вухану”, рекла је Тепавчевић, додавши да се још увек не зна какв је колективни имунитет.

Како каже, радиће се студија испитивања који је проценат популације имун на овај вирус.

Коментаришући геронтолошке центре докторка је рекла да је на почетку успевало да се сачувају, али И додаје да је касније очигледно попустила пажња.

“Више од 30 установа социјалне заштите имају оболеле од коронавируса. У једном моменту је око 200 људи, због позитивног теста пребачено у КЦ Ниш. Њих 6 је захтевало хоспитализацију, али смо их превентивно због непредвидивог тока болести, одмах послали у болницу”, рекла је Тепавчевић.

Истиче да је у једном моменту тај регион одударао у других у земљи, али тамо има и највише установа овог типа.

Додаје да је било задовољство радити у тиму, који је ефикасни реаговао и у неколико сати већ су могли да се виде резултати.

“Од 7 смртних случајева јуче њих 4 је из нишког геронтолошког центра. и уколико се допусти улазак вируса, свуда може бити слично”, рекла је Тепавчевић.

Како каже, имамо добре индиректне показатеље, али додаје да је вирус и даље у циркулацији.

“Живот мора да се наставља и мораћемо да научимо да живимо са овим вирусом. Мере су исте као и у свим респираторним болестима. Ово време генерално смањује могућност свих респираторних инфекција. Постоје и докази да истраживања показују да када је топло време да вируси који се преносе капљично брже падну на тло. Следе нам месеци када је мања вероватноћа обољења сличних грипу, али не треба да заборавимо на корону, јер је то сасвим извесно”, рекла је Кисић Тепавчевић.

ЛЕЧЕЊЕ КРВНОМ ПЛАЗМОМ

Докторка каже да се потенцијални даваоци јављају и да се нада да ћемо тек у наредном периоду да видимо како ће деловати.

„Биће и на том пољу ствари на које ћемо моћи да се поносимо“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Како каже, ако нешто може да буде добро од ове епидемије јесте управо јачање лабораторијских капацитетима.

„Идемо у сусрет грозници западног Нила. Видимо да своју сезону имају различите болести. Наше инфективне клинике никада нису беспослене“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Како каже, показало се да итекако морамо да негујемо превентивне гране медиције, које истиче, никада нису биле популарне, али и додаје да су ипак неопходне.

„Сви смо заједно сада дошли до тога колико је значајна превенција, и сада живимо у свету где мислимо да нам је све достопно, али видимо да када се појави нови вирус и даље смо подједнако осетљиви као и људи пре више векова. Вирус се понаша исто, али и људи“, рекла је Кисић Тепавчевић..

Истиче да живимо у савременом свету где су медији јако битни и уз помоћ њих знамо шта се дешава и у другим деловима света.

„Свако ће морати да буде одговоран и без обзира што се отварају и биће доступне многе ствари, да смањимо ипак све контакте и да радимо само ствари које су неопходне“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Извор: RTV Pink