Србија

ДР ДАРИЈА ОТКРИЛА: Корона напада поново на јесен, ево шта ће се десити ако…

БЕОГРАД – Заменик директора Института за јавно здравље Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је у нишавском округу у овом тренутку проценат позитивности на корона вирус испод седам одсто, од свих тестова који су урађени, што спада међу најбоље епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

– Нема ни једног дела земље где је тај проценат позитивности већи од 15 одсто, а у већем делу је и мањи од 10 одсто. Имали смо периоде када је било и 30-40 одсто“ рекла је Кисић Течавчевић, која је била у недавно оформљеном Кризном штабу за нишавски и топлички крај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је, рекла да Кризни штаб за то подручје, који постоји од раније, сада наставља да ради у свом редовном саставу. Како је навела, привремена болница у нишкој хали Чаир је затворена, „надамо се не само привремено већ да више неће за њом бити потребе“.

Дарија Кисић Тепавчевић сматра да би други талас епидемије могао да погоди Србију током јесени. Кисић је указала да се у неким земљама, које су објавиле да су угасиле епидемију, врло брзо догодио и други талас.

Ималисмо две опције

Прво, могли смо да пустимо епидемију да иде својим током и да не уводимо никакве мере. У том случају епидемија би трајала од 6 до 8 недеља. Да смо се одлучили за ту опцију умрло би више од 100.000 људи. Имали бисмо огромне губитке. Наравно, ми то нисмо урадили већ смо увели мере и спречили катастрофу

– То се десило у ранијем период када је била сезона респираторних инфекција, сада није таква ситуација и то нам иде на руку, али тај други талас би могао да се деси и на јесен – рекла једокторка Кисић Тепавчевић.

– Када се врате сва обољења слична грипу И када почне њихова сезона ако овај вирус не нестане и не уништи га висока температура, онда је извесно да нам се може вратити на јесен. Али не никада у оваквом обиму, никада са оваквом осетљивости популације, каже Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је важно да се грађани врате својим свакодневним животним токовима, али је нагласила да су неопходни пажња и опрез.

– Мере које називамо социјално дистанцирање, односно одржавање безбедне удаљености измедју особа, често прање руку, мора да се поштују и у наредном временском периоду“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Извор: Курир.рс/Пинк