Србија

ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Врло је извесно да ће се вирус јавити на јесен

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је за ТВ Б92 да вирус слаби с доласком топлијег времена, али да је извесно да ће се појавити на јесен.

„Тачно је да на већој температури може да опстане краће. У летњим условима ће социјално дистанцирање бити много ефикасније“, објаснила је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Докторка је објаснила да колективни имунитет јача и да ће уз високе температуре вирус слабити,

„Врло је извесно да ће се вирус поново јавити на јесен, али никада не може да се понови овако. Теоретски може да мутира и да се поново јави нови вирус, али нема он толику способност антигенске мутације, као вирус грипа“, рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је објаснила да ће се стратегија за јесен правити у односу на то какав буде био колективни имунитет.

Поводом најављеног отварања зелених пијаца и у отвореном и у затвореном простору доктрока Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је важно да се поштују мере заштите.

„Боравак на отвореном простору свакако смањује вероватноћу заражавања, али би требало да се носе маске, да будемо на безбедној удаљености и од продавца и других купаца, да се не гурамо“, објаснила је она.

„Дуго ће термин социјално дистанцирање бити на снази, не можда званично, али у нашој глави“, рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је најавила да би отварање граница и аеродрома могло да се очекује половином следећег месеца.

„Ипак, уколико дође велики број људи који немају имунитет, нама би пао ниво колективног, а има и повољнија околност ако дођу они који имају имунитет, он ће се повећати, али увек размишљате о ономе што је већи ризик“, објаснила је др Кисић Тепавчевић.

Она је објаснила да не постоји сигуран начин да се провери унос вируса.

„Карантин од 28 дана ће зависити од тога одакле долазе, могуће да ће се за неке категорије као оне који долазе у државне посете, стручне посете бити потребан налаз да су ковид-негативни, у периоду од рецимо 24 сата, то је један од начина, али ни то не гарантује потпуну контролу“, навела је епидемиолог др Кисић Тепавчевић.

Када је у питању наставак рада школа, докторка је објаснила да су стручњаци напре били за то да деца што дуже иду у школу, а да онда распуст буде што дужи, али да нису хтели да ризикују да се неко дете разболи. Она је објаснила и да би враћање деце у школу имало смисла за јачање колективног имунитета.

„Враћање у школске колективе јесте стручно оправдано. Има оправдања и да се иде током лета у школу, али би за родитеље то била права ноћна мора“, рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је најавила да би крајем следећег месеца живот могао да се врати у нормални ток.

„Када се званично каже да више нема ванреддног стања и даље ће одређене мере бити на снази“, објаснила је епидемиголог Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да ће до потпуног олакшања доћи када нико не буде на респиратору, и не буде смтних исхода, а посебно када број нових случајева буде нула.

„То ће бити много значајније од самог укидања ванредног стања“, додала је др Дарија Кисић Тепавчевић

Извор: Б92