Србија

ДР КОН: ПОЧИЊЕ ПРЕОКРЕТ! Опада активност вируса, све је више ЛАКШИХ СЛУЧАЈЕВА! Ипак мораћемо да МЕЊАМО СРПСКЕ ОБИЧАЈЕ!

Фото: јутјуб

Ситуација се преокреће, тренутно имамо више редњих и лакших пацијената за разлику од почетка, поручио је вечерас епидемиолог др Предраг Кон, начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље.

„Имамо ситуацију која јесте очекивана, оно што долази јесте опадање активности вируса. Али и даље имамо доста људи у болницама и на респиратору. Ипак, више има средњих и лакших пацијената за разлику од почетка. То су све позитивне ствари, тако да ћемо пратити и даље“, рекао је др Предраг Кон на ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споменуо је и остале последице коронавируса и додао да је неопходно да се покрене екомски замајац, али да је важно да се много води рачуна о домовима за старе да не би дошло до ексцесних ситуација које увек враћају уназад.

– Имамо троје умрлих у узрасту од 30 до 39. Сада већ имамо 122 умрлих укупно и приближавамо се броју умрлих током пандемије 2009. који је био 137 – рекао је он.

На питање како да се понашамо у градском превозу, он каже да ће бити потпуно нормално и логично да користимо заштитне маске.

– У Њујорку је обавезно носити маске и на отвореном. Ми до сада имамо ту доктрину да на отвореном није неопходно носити је, али увек говорим да је важно имати маску код себе и ставити је ако се приближавате некоме. Даље, научићемо се некако да сигурније живимо док не дођемо у безбедну зону, а то ће дуго трајати. На лето нас очекује испитивање имунитета, да се потврди то што мислимо да старији немају имунитета. То је озбиљно испитивање. Епидемилошки је боље да школе буду отворене што касније. Ако се отворе раније, већа је могућност да дође циркулација корона вируса међу децом. Ми о свему томе морамо отворено да причамо – објаснио је др Кон и додао да „кривуља“ пада спорије него што су очекивали.

Он је рекао да неће бити препоручено љубљење бака и дека са унуцима.

Извор: Курир.рс / Пинк