Србија

ДР КОН УПОЗОРАВА: Пандемија короне се тек захуктала, ево када ће најоштрије мере бити попуштене…

Фото: јутјуб

Прогнозе нису добре

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да је пандемија коронавируса у свету тек почела!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Када говоримо о пандемији, дакле на светском нивоу, она не само да није на крају, она тек почиње. Вирус се тек сада премешта на јужну хемисферу, а пошто смо видели како су се снашле далеко развијеније земље, њихови здравствени системи ће бити у много већем проблему. Очекује се да ће вирус тамо направити озбиљне проблеме“, истакао је Кон.

Када изађемо из ове ситуације, морамо да сачувамо и капацитете и способност брзог реаговања и поступно да смањујемо мере како бисмо задржали преко потребну будност, наводи епидемиолог и додаје да нећемо одједном да уђемо у нормалан живот.

„Сасвим је извесно да ће се вирус вратити на јесен код нас и ми морамо да будемо опрезни“, истиче Кон.

СЗО: Најгоре тек долази

Подсетимо, СЗО је упозорила да је најгоре тек пред нама, истакао је генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

„Верујте нам. Најгоре је тек пред нама. Хајде да спречимо ову трагедију. То је вирус који многи још не разумеју“, упозорио је Гебрејесус у време када многе земље почињу да ублажавају рестриктивне мере уведене ради сузбијања корона вируса, преноси АП.

Он није образложио зашто мисли да би пандемија од које је, према подацима сајта Wорлдометерс, преминуло више од 170.000 људи, док је више од 2,4 милиона заражено, могла да се погорша.

Извор: Информер