Србија

ДР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО ДЕТАЉЕ СА САСТАНКА КРИЗНОГ ШТАБА: Полицијски час се укида од…

Пулмолог Бранимир Несторовић рекао је да се епидемија коронавируса у Србији завршава, те да његовог озбиљног ширења у популацији више неће бити.

– Ми смо у фази када можемо да кажемо да је најгоре прошло и сад можемо да чекамо крај епидемије, то је негде две до три недеље – рекао је он у емисији Фокус на телевизији Б92.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, епидемија се ближи свом природном крају, а 4. недеља је била кључна.

– На самом почетку једна инфицирана особа зарази још две особе, оне заразе по још две и онда иде експоненцијални раст. У Шпанији је чак тај број био 5. Оног момента кад инфицирани човек зарази 0,5 људи као код нас, епидемија почиње да се гаси – појаснио је он.

Он је оценио да смо „добар народ“, што је види из придржавања мера. Несторовић је казао да се сада само размишља како постепено враћати живот у Србији.

– Ја увек гурам мало брже, епидемиолози су мало према природи ситуације мало песимистичнији – рекао је Несторовић.

Несторовић је казао да је предложио нас седници Кризног штаба да се око 20 људи може окупити у мају.

– Постоји могућност да можда нешто пустимо. Увек постоји ризик екцесног понашања. Постоји вероватноћа да укинемо полицијски час. Овај викенд да издржимо, ја не знам за следећи – казао је он.

Како је рекао, највећи проблем су велики догађаји током лета који окупљају доста људи. Он је додао да постоји неколико опција да се изврши брзо тестирање на антитела.

– Сваки тај тест кошта и тешко се набавља. Свака земља то чува за себе. Овај тест који ми правимо и сигурно ће се производити код нас, Немачка нам већ други пут одлаже набавку реагенаса јер треба њима – казао је он.

Несторовић је оценио да ће коронавирус током лета нестати, и да не постоји нека потврда да ће се вратити на јесен.

– Ја мислим сигурно да неће бити другог таласа, 99 одсто сам сигуран – казао је он и додао да и ако се врати неће бити толико јак.

Говорећи о структури и ширењу епидемије у Србији, Несторовић је казао да је она прошла „школски“, од Војводине, преко Београда до југа.

– Није било неких џепова који су одвојени и у којима би могао да се појави вирус – рекао је Несторовић.

Казао је да се чуо са најбољим српским тенисером Новаком Ђоковићем.

– Чуо сам се са Новаком, он је геније. Звао је да пита шта може да донира – казао је он.

Извор: srbijadanas.com