Здравље Србија

ДР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО: Симптоми короне су слични осталим вирусима, а постоји и једна ситница која га издваја!

Овај симптом је заједнички свима и то је први симптом који је сигуран – поручио је др Несторовић.

Несторовић каже да су симптоми короне јако слични осталим вирусима, али наглашава да постоји и једна ситница која га издваја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је најважнији симптом, губитак мириса. Овај симптом је заједнички свима и то је први симптом који је сигуран. Губитак чула укуса ређе се догађа, али чуло мириса прво нестаје и то знамо засигурно да је први симптом короне. Разлика између оних који имају алергију и који рецимо кијају док су напољу и оних са короном је тај што ће ови са алергијом престати да кијају када уђу у кућу – рекао је доктор Несторовић.

– Овај вирус напада црева, бубреге, мозак, има особине које ниједан други вирус нема. Овај вирус се задржава и до 14 дана, што обично није случај. Не напада децу, а они су обично најугроженији. Баш је чудан, ми то тако нисмо учили – додао је доктор Несторовић.

Каже да је такође јако нетипично да овај вирус мање напада децу и труднице, али да за то не постоји право објашњење.

Подсетимо, у Републици Србији је до 15 часова 9. априла 2020. године регистровано укупно 2.867 потврђених случајева ЦОВИД 19. Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.586 особа од којих је 201 позитиван. Хоспитализован је 1.891 пацијент.

На респиратору је укупно 127 пацијената. До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 12.347 особа која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 часа преминула је једна особа мушког пола, односно укупно 66 од почетка епидемије. Просек година преминулих је 64,3.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Пинк.рс