Србија

ДР СТЕВАНОВИЋ РАЗОЧАРАО СРБИЈУ: Ванредне мере остају на снази, нема опуштања

Фото: Јутјуб

Према најновијим информацијама, у Србији је вирусом корона заражено још 224 особа, укупно 7.114. На жалост, од последњег извештаја преминуло је још четворо људи (три мушкарца и једна жена) што црни биланс доводи на 134.

У протекла 24 сата тестирани су узорци 3.266 особе, од чега је 224 позитивно. На респираторима се тренутно налази 103 особе, а излечено је 1.025 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Геронтолошким центрима 493 особе су позитивне и 111 запослених. Што се тиче здравствених радника, позитивно је 622, а 420 на лечењу. У Србији је око 30 деце заражено, али њихова клиничка слика је стабилна.

Највише заражених вирусом ковид 19 и даље је у Београду – 1.760, затим следе Ниш 929, Ћуприја 215, Ваљево 160 и Крушевац са 157. Преко сто оболелих има и у Лесковцу – 129, Алексинцу 122 и Јагодини (102), док је у Новом Саду заражено 97 грађана. Следе Смедерево са 95, Прокупљу 87 и Бор са 83 оболела.

Говорећи на конференцији за новинаре директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић рекао је да су резултати доста добри али да нема опуштања.

– Ови резултати само говоре у прилог томе да мере које смо предузели у сузбијању епидемије дали су резултате. Добро је јер имамао све мање оболених. Број опада али никако не смемо да се завравамо и да мислимо да је посао завршен. Ми смо успели да причу ставими под контролу али ће нам требати један извесни временски период да се одрже овако стабилни резултати. Значи успели смо да вирус држимо под контролом али нам је и даље потрбно поштовање свих мера и сарадвња свих у земљи. Ово је добро али нема опуштања – рекао је др Стевановићи.

Да је позитиван тренд у сузбијању вируса евидентан сложио се и имунолог доктор Срђа Јанковић али је и он упозорио да нема опуштања.

– Веома је опасна мисао да је сада готово. Није готово, опасна је мисао да је сада готово, морамо да наставимо са чврстим мерама. Ако не будемо попустили нашу пажњу, можемо се надати повољном исходу, али никако да се поигравамо мишљу да смо победили. Морамо до краја да будемо солидарни и одговорни – рекао је др Јанковић.

Др Јанковић је одговарајући на питања новинара додао да не може да прецизира када би ванредно стање могло бити укинуто,нити да лицитира да ли ће то бити после Ђурђевдана.

– То би значило да ми унапред знамо ток епидемије, а то не знамо – рекао је он.

Министар Златибор Лончар је додао да даље мере зависе од резултата.

– Наши стручњаци разматрају све могућности. Подсећам вас на једну ствар да какве год да су мере, не треба да гледамо у њих него шта ми можемо да урадимо да резултат буде још бољи. Какве год мере да се доносе нећемо ићи без маски у затворене просторе и држаћемо дистанцу – рекао је Лончар.

Упитан да ли се разматра укидање мере забране окупљања више од двоје људи, као и да ли породице са више чланова могу путовати у истом аутомобилу, он је нагласио да је битно да схватимо да је ризик ако смо на мање од два метра и ако нас је више, као и ако смо без маски.

Лончар је нагласио да не треба очекивати да неке мере све регулишу у животу грађана.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566.

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц