Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ОБРАДОВАО НАЦИЈУ: У СРБИЈИ ВИШЕ НЕМА ЖАРИШТА КОРОНАВИРУСА! Доктор о гашењу епидемије, али и новим правилима!

Епидемиолог др Предраг Кон за Пинк је најавио да ће и даље бити забрањено јавно окупљање, као и да ће ношење маски бити обавезно у затвореном простору

Кон каже да апсолутни број заражених од коронавируса није више толико значајан, колико је важан проценат новооболелих у односу на тестиране и да је пад који се догодило очекиван.

Фото: јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очекујемо да се у нареднм данима јасно види гашење – навео је Кон и додао да су проценти у Србији такви да нећемо имати чега да се стидимо у односу на друге.

Како је указао, број заражених међу лекарима је око осам одсто.

Он је напоменуо да је тренутно на респиратору 95 особа, док је у најкритичнијем моменту било 147 особа, те да је све мањи притисак на интензивну негу.

– Ситуација је боља, а оно чему морамо да водимо рачуна су домови за старе – навео је Кон и додао да је у домове за старе коронавирус ушао због непоштовања мера, највероватније приликом посета.

– Жаришта у Србији нема, једнако се спушта проценат и све је мање простора за ексцесне ситуације – рекао је Кон.

Он је говорећи о отварању фризерских салона, затворених пијаца и фитнес центара, рекао је да ће морати да се поштују одређена правила.

– На затвореним пијацама је обавезно ношење маски, то је обавеза и продаваца и купаца – навео је Кон и указао да у Србији није донета одлука о ношењу маски на отвореном простору, али да ће то у затвореном простору бити обавезно.

Отварање вртића је виша сила

Према његовим речима, струка неће препоручити отварање вртића, али је то сада виша сила.

Кон је указао да како се опуштају мере и људи крећу на посао, родитељи имају реалан проблем – ко ће да им чува децу и то није никаква реткост.

– Да вирус изазива тешке облике болести код деце, не би отварали вртиће – рекао је Кон за Пинк.

Извор: Курир.рс