Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ САОПШТИО: Ево када би требало да се отворе вртићи

Епидемиолог Предраг Кон на конференцији Кризног штаба говорио је о попуштању мера у борби против коронавируса

– Морамо да живимо и радимо, да обезбедимо функционисање здравственог система пре свега и економије, не подразумевам само да се врати посао, него и све остало што подразумева живот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај вирус дефинитивно нема намеру да нас напусти, морамо да се боримо са оним што имамо. То је пре свега мера дистанцирања, том мером која ће на различите начине да се примењује, ћемо се борити. Не знамо како ће се вирус понашати током лета. Чак и на високим температурама се преноси, ево сада на јужној хемисфери, дакле, ми морамо да се боримо, а то ћемо радити заједно.

Немојте очекивати да је икако могуће избећи ризик, за теретане и фризерске салоне кад ме питају, друга опција је да се потпуно затворе. За теретане се рецимо пропишу мере, једна особа на десет квадратних метара, коришћење дезинфекционих средстава и пре и после коришћења справа, радило би се на заказивање. То важи и за фризерске и козметичке салоне – рекао је доктор Кон подсећајући да и из света стижу потпуно контрадикторни подаци када је у питању коронавирус.

– Лекарски део тима не мисли да треба да се отварају вртићи и школе пре првог јуна – нагласио је Кон.

Извор: Информер