Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ САОПШТИО РАДОСНУ ВЕСТ: Епидемија у Србији се гаси, после Васкрса попуштамо мере

Епидемиолог Предраг Кон саопштио је на данашњој седници Кризног штаба да се епидемија у Србији гаси!

„Близу смо 3.500 тестирања дневно и ситуација се побољшава, почиње размишљање о попуштању мера које су донете. Није у свим деловима Србије иста ситуација, око Ниша, Прокупља и Алексинца имамо нешто већи проценат заражених. У Београду рецимо имате у једном дану 6,2 посто заражених, што показује да се гаси вирус. Долази на ред попуштање мера, а то ће ићи поступно. Прво треба попуштање да се односи на старије од 65 година, идеја је да то буде уторак, петак, недеља, 600 метара у пречнику. Што се тиче времена, то ће бити било када у току полицијског часа, када коме одговара, а са тим мерама почињемо после празника, односно већ од следеће недеље“, нагласио је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта са летовањем ове године

„Треба бити опрезан са планирањем летовања. Ова ситуација ће проћи што се тиче укидања ванредног стања и мера, али јако поступно. Биће притисак да се мере укину што пре, али ми морамо да будемо свесни да имамо популацију која је врло осетљива и мере се неће односити на све. У складу са укупном епидемиолошком ситуацијом ћемо давати препоруке. Ја лично сам говорио да је боље бити у својој земљи и не добити овакву инфекцију у другој земљи. Ја путујем увек, али ове године нећу ићи. Овде се осећам сигурније и безбедније“, рекао је Кон.

Подсетимо, у Републици Србији је до 15 часова 18. априла 2020. године регистровано укупно 5.994 потврђених случајева ЦОВИД 19. Од последњег извештаја тестирани су узорци 3.462 особе од којих је 304 позитивно. Нажалост, од последица коронавируса у последња 24 часа преминуло је још 7 особа.

Од укупног броја хоспитализованох на Инфективној клиници КЦС смештена је 51 особа, у старом делу нишког Клиничког центра 212, а у новом делу те установе налази се још 368 пацијената.

У КЦ Војводина налази се 119, у КЦ Крагујевац 100, И КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ 289 , на Клиници за пулмологију КЦС 81, у КБЦ „Земун“ 308, у КБЦ „Звездара“ 312, у Општој болници Панчево 177, у Општој болници Лесковац 90, у Војној болници Карабурма 69 и на Институту Бањица 58.

Кад је реч о привременим болницама са лакшим случајевима болести цовид-19, на Београдском сајму је смештено 419 пацијената, у хали Чаир и хотелу Центротурист у Нишу 276, у Дому студената Ниш 224 и у Ученичком дому у Нишу 105, на Новосадском сајму 192, средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару 27, пет на Инфективном одељењу новопазарске болнцие.

У Специјалној болници Јунаковић код Апатина 30, на Институту Селтерс у Младеновцу 88, у Бањи Ковиљачи 54, у Специјалној болници Меркур у Врњачкој бањи 32, у Интитуту Нишка бања 166.

Извор: Информер