Србија

ГРАЂАНЕ ЈЕ УЗНЕМИРИЛА ПОЈАВА СВЕТЛЕЋИХ ЛОПТИ НА НЕБУ А БИЋЕ ИХ И ВЕЧЕРАС: Ево о чему се ради (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Познато је шта лети на око 550 километара изнад земљине површине

Директор, главни и одговорни уредник канала науке и уметности Браинз ТВ Живојин Жика Петровић огласио се на Твитеру како би објаснио необичну појаву на небу над Србијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је јуче пренео речи, како је казао врсног радио-аматера Бобана Куранџића, „који је све лепо објаснио“.

– Било је доста пријава о учесталим светлећим летелицама на небу, које се виде ноћу када је ведро, већина је приметила необичну колону истих које се крећу у једној линији, тако да је многе та појава узнемирила. Ради се о новој сателитској 5Г мрежи за потребе будућег брзог интернета на земљи која се зове Старлинк.

Познато је да је лансирано око 60 сателита који лете на висинама око 550 км изнад земљине површине. Управо ти сателити праве панику међу љубитељима звезданог неба. Ове летелице раде на јонски погон, а мотор је неопходан како би се попеле на оперативну висину. Циљ компаније Спејс Екс која је у власништву познатог милијардера Илона Маска је да у орбиту подигне око 12.000 сателита који ће чинити Старлинк мрежу.

Тај исти човек најавио је да ће од 2024. године кренути са насељавањем планете Марс, а за две године ће већ послати пар теретних бродова за инсталацију базе. Лет до Марса ће трајати осам месеци – стоји на Твитер профилу Петровића.

Извор: Телеграф