Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ! Грађани обратите пажњу, ово не смете да радите!

Фото: Јутјуб

За прва 24 сата око 280 лица прекршило је полицијски час, изјавио је министар полиције Небојша Стефановић.

Он је, међутим, на ТВ Пинк рекао да се већина грађана Србије, ипак, понаша одговорно и поштује мере које спасавају живот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Желим да захвалим онима који слушају савет струке и молбу државе да остану код куће и спашавају своје здравље и животе – рекао је Стефановић.

Како је навео, процентуално око 4,5 одсто оних који су легитимисани прекршили су мере, а посебно је захвалио најстаријим суграђанима који су показали највећу озбиљност у овим данима.

– Уз захвалност, ми настављамо све што радимо како би им били на услузи. Хоћемо да им пружимо информације и обавештења како би знали шта се дешава. Држава је ту да им помогне – рекао је Стефановић.

Према његовим речима, полиција тренутно контролише око 20.000 људи који су у самоизолацији, што је знатно мање у односу на првобитних 100.000.

Министар је захвалио полицијским службеницима који неуоморно раде и на улицама су свакога дана, и то не само како би штитили људе од короне већ и на њиховим редовним задацима.

– Стопа криминалитета је опала и наставља се тренд смањења. Ми анализирамо рационално све и све јединице које се баве истрагама потпуно држе ствари под контролом, спремни да се обрачунају са свима који крше закон – рекао је Стефановић.

Такође је изнео податак да је у односу на прошлу годину у ово време, за 50 посто смањен број пријава насиља у породици.

– Желим да охрабрим жене да пријављују насиље, уколико они који мисле да ће искористити ово стање да буду насилници а да им полиција не закуца на врата, верујте да хоћемо, нећемо дозволити да жене и деца буду жртве. Законски ће то скупи платити они који не буду поштовали – рекао је Стефановић.

Поручио је да ће полиција све док траје полицијски час, до уторка у пет ујутро, бити на улицама и да неће бити попуста јер је здравље приоритет.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

 

Извор: Тањуг