Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ: Ако Србија уради ово, наступиће крај епидемије! ОВО НАС ОЧЕКУЈЕ!

Фото: Јутјуб

Србија је успела да ограничи епидемију корона вируса, каже имунолог Срђа Јанковић и додаје да су за повољан ток заслужно сви – струка, грађани, званичници, али да ће победа над епидемијом бити народна победа.

Он је нагласио да су мере које се примењују у Србији адекватне и да је испуњен реални циљ, а то је да се ограничи епидемија на ниво у на коме тренутно јесте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Увек може боље и то ћемо у нашем случају накнадно анлизирати. Ово је повољан ток коме смо се могли надати, само треба да га одржимо до краја. То је јако важно – рекао је Јанковић.

Истиче да постоји опасност од опуштања, да попусти дисциплина и да би то сада било погубно.

Треба нам гвоздена дисциплина, више него икада. Постоји опасност да се опустимо и то је опасно, док не приведемо крају посао сузбијања епидемије – нагласио је он.

Истиче да је већина људи разумела због чега су важне мере које се примењују и да зато имамо релативно повољну ситиацију.

– Мере су делотворне ако их спроведемо. Увек постоји проблем да ли ће сви разумети, да ли ће сви уважити. Не бих да ово прерасте у критику народа, како то понекад изгледа. Овај народ је заслужан пођеднако као и стручњаци, као и званичници што имамо повољну слику. Победа над епидемијом је народна победа – навео је он.

Каже да је терапија крвном плазмом дала позитивне резултате у појединим земљама, да та терапија почиње да се примењује и у Србији.

Реч је, објашњава, о пасивној имунизацији где се пацијентима са тежом клиничком сликом дају готова антитела и тако помаже да се избори са вирусом.

Упитан за поузданост тестова, он је рекао да су они веома поуздани, али да се може десити да налаз буде лажно негативан уколико је инфекција на почетку или на крају, те да вирус не заврши у брису.

– Постоји још један специфичан моменат када пацијент има упалу плућа да вирус нестане из горњих дисајних путева, али да га има у плућима. То лекари знају и на то рачунају – нагласио је он.

 

Извор: Тањуг