Србија

ИВИЦА ДАЧИЋ ПОТВРДИО: Да, звао ме је да причамо о границама!

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић пренео је да га је звао мађарски колега Петер Сијарто, како би разговарали о могућем отварању границе између две земље.

„Сијарто ми је послао поруку, да бисмо могли да се видимо, да мало попричамо о протоку наших људи преко граница, када би до тога могло да дође, шта да радимо“, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Консултоваћу председника Вучића, да видим шта он мисли, па ћемо да видимо како ћемо даље“, додао је он.

Отварање граница за путнике била би, каже Дачић, нека следећа фаза у релаксирању мера, како епидемија коронавируса буде слабила.

Када је реч о ЕУ, Дачић каже да ће Европа прво отворити границе међу земљама Шенгена. Са друге стране, Чешка ће тек у јуну разматрати могућност за такво нешто.

На питање да ли можемо претпоставити када би то могло бити, Дачић је рекао да је то веома тешко, јер је још рано, и треба пратити ситуацију.

Министар је указао и да улазимо у највећу економску кризу после 1929. године, и да се очекује пад од три одсто БДП-а на нивоу света, што је највише од Велике депресије 1929. године.

Главна је ствар како ће се изменити геополитичка слика, каже Дачић и додаје да се Кина показала као лидер у свету, те је очигледно да ће доћи до преношења политичке моћи на исток, а да ће западне земље вршити притисак на све нас да се изјаснимо.

Коментаришући изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Борела да није видео билборде захвалности ЕУ у Београду, Дачић је рекао да смо се ми захвалили Кини, јер је она отворила врата, да нам се нађе при руци, јер у том часу нисмо имали где да купимо опрему.

„Није коректно на такав начин представљати ту ситуацију у Србији. Србија очекује од ЕУ највећу помоћ. Па, ми и хоћемо да будемо члан ЕУ, нећемо да будемо члан Шангајске групе, Евроазијске уније, већ Европске уније“, рекао је Дачић.

Додао је да је ЕУ изашла у сусрет, по питању молбе да земље кандидате за чланство изузму од забрана извоза, јер су, како сматра, сви за то, иако одлука још није донета, јер ће државе чланице то да разматрају до 25. априла.

„Једино ће за заштитне маске и даље требати дозовола, јер немају довољно“, рекао је Дачић.

 

Извор: Тањуг