Свет

ИЗДАТО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! На интезивној нези се дешава нешто чудно! На удару су деца, сумња се на везу са корона вирусом!

Расте забринутост да се упални синдром повезан са Ковидом-19 појавио међу децом

Британски систем здравствене заштите (НХС) издао је хитно упозорење лекарима због појаве тешког “упалног синдрома” код све већег броја деце која зато завршавају на интензивној нези, а који је можда повезан са вирусом корона, пише Дејли Мејл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Расте забринутост да се упални синдром повезан са Ковидом-19 појавио међу децом у Уједињеном Краљевству – део је упозорења који су добили лекари опште праксе и шефови здравствених установа у Лондону.

Симптоми који се појављују код деце су болови у стомаку, гастроентеролошки проблеми попут дијареје и повраћања, али и упале разних органа, укључујући и срце. Оно што додатно збуњује лекаре је да су неки од најмлађих пацијената негативни на корону, па није искључено да је други патоген у питању.

Пораст ових случајева је забележен код деце свих узраста у различитим деловима земље, а лекари су мистериозно оболење упоредили са синдромом токсичног шока и Кавасакијевом болешћу, који у комбинацији доводе до отицања унутрашњих органа, отежаног дисања и повишене температуре, налик Ковиду-19.

За сада није познато колико је деце имало нови синдром, којег су тачно узраста, да ли постоје жаришта, нити да ли су неки малишани преминули због њега. Ипак, судећи по једном неименованом педијатру, мали број деце је погођен мистериозном болешћу, па он не искључује могућност да је за то одговоран неки други патоген и не вирус корона, наводи британски лист.

 

Извор: Информер.рс/Новости.рс