Здравље

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Стиже нама нова пошаст? Има сличне симптоме као корона и напада плућа

Стручњаци за јавно здравство апелују на власнике кућа широм света да пажљиво поново отворе зграде како би спречили тешки, понекад смртоносни облик упале плућа.

Комерцијалне зграде затворене недељама како би сузбиле ширење коронавируса могу изазвати још једну опасну инфекцију плућа: Легионарску болест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци за јавно здравство апелују на власнике кућа широм света да пажљиво поново отворе зграде како би спречили тешки, понекад смртоносни облик упале плућа.

Нагло и брзо затварање школа, фабрика, предузећа и владиних канцеларија створило је невиђени пад употребе воде. Недостатак хлорисане воде која тече кроз водоводне цеви у комбинацији са неправилним променама температуре створили су услове за бактерије које изазивају Легионарску болест, рекли су они.

Ако се рано дијагностикује, Легионарска болест има нижи здравствени ризик од цовид-19, болести коју изазива нови коронавирус. Већина случајева могла би се успешно лечити антибиотицима, а болест се не преноси са особе на човека.

Међутим, како власти сматрају да ће се поново отворити, било која пословна зграда испражњена или недовољно кориштена дуже од три седмице постоји ризик од избијања легионара, осим ако водоводне цеви нису правилно испране и на други начин поправљене, рекли су здравствени стручњаци и владини службеници.

– Након што је преживео цовид-19, ко жели да отвори зграду и има још један низ значајних безбедносних питања? – питала је Моли Скенлон, научница за заштиту животне средине у Аризони.

– Наш здравствени систем је већ под довољним притиском – додала је она.

Зграде високог ризика укључују школе, гимназије, фабрике, ресторане, хируршке центре без пацијената, каже Сцанлон. Према ажурираним смерницама америчких центара за контролу и превенцију болести, претња се односи и на вруће каде, фонтане, систем за прскање воде и милионе расхладних торњева на комерцијалним зградама.

– Ово је светски проблем који се може решити мерама предострожности – рекла је британска микробиологиња Сузен Сурман-Ли, која је израдила смернице за поновно отварање Европског друштва за клиничку микробиологију и заразне болести.

„Вец́е консултантске корпорације вероватно су свесне проблема, али то ће бити изазов за мање продавнице, здравствене клубове и хотеле.“

Вода и санитарне услуге су се придружиле позиву на опрез током поновног отварања.

Легионарска болест, упала плућа названа по смртоносној епидемији 1976. године на скупу америчких легионара у Филаделфији, главна је водена болест у Сједињеним Државама. Скоро 50.000 људи је заражено између 2000. и 2015. године, према подацима ЦДЦ-а.

Људи који имају Легионарску болест развијају упалу плућа. Здрави људи се обично опорављају, али често им је потребна хоспитализација и антибиотици за лечење инфекције плућа. Отприлике један од 10 пацијената умре, према подацима ЦДЦ-а.

Након избијања Легионарске болести 2015., када је умрло 10 Њујорчана, а најмање 100 људи се разболело, град је почео да регулише водене расхладне торњеве, за које се сумња да су криви. Исте године, 12 смртних случајева у Флинт-у држави Мичиген повезано је са избијањем болести легионара након што су званичници пребацили извор воде из града у језеро у реку без предузимања потребних мера предострожности.

Легионарска болест је заразна када се бактерија Легионела шире ваздухом попут аеросола из извора воде, попут хидромасажних када, тушева, фонтана и индустријског система за хлађење водом.

Претња легионарском болешћу је сложена, кажу неки стручњаци, јер њене жртве имају исте симптоме као и пацијенти са коронавирусом, укључујући кашаљ и грозницу, па је могућа погрешна дијагноза.

Недавно истраживање објављено од стране кинеских лекара у часопису Лансет показује да је 20 процената пацијената са коронавирусом такође имало Легионарску болест.

Др Сианг-Јанг Хан из МД Андерсон центра за рак на Универзитету у Тексасу, који је дуго проучавао Легионарску болест, рекао је да га мање брине погрешна дијагноза и више забринут за превенцију и планирање када се заједнице поново отворе.

– Не можемо се опустити – упозорио је Хан.

– Имамо ли довољно радне снаге да испрати сваки предмет? Наравно, бринем се. Људи су жељни започети свој посао, али то су високотехнолошки послови и људи морају знати шта раде – додао је он.

Хан је рекао да свако ко сервисира водоводне цеви пре поновног отварања треба да предузме исте мере предострожности као и да спречи ширење коронавируса: носи рукавице и маску.

Канадска агенција за јавне услуге и набавке издала је упозорење владиним канцеларијама 6. априла наводећи да цеви у зградама са малим или никаквим протоком воде дужим од једне недеље треба темељно испирати током најмање 30 минута.

Стив Вија из Америчког удружења за управљање водама, која укључује услужне програме, научнике и стручњаке, рекао је да власници малих предузец́а треба бити посебно опрезни. Сви уређаји који су стављени у карантин током прикључења на водовод требало би да буду испрани.

– Људи се не требају плашити због тога, али морају бити опрезни – рекао је Виа.

 

Извор: Srbijadanas.com/Kurir.rs