Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА! После короне стиже глад! Милиони људи ће остати БЕЗ ХРАНЕ

Свет није био суочен са несташицом хране као данас, у јеку пандемије корона вируса, упозоравају експерти.

Од Најробија у Кенији, преко Индијског потконтинента, до Латинске Америке, готово да нема дела света који није суочен с озбиљном несташицом хране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ванредне мере и социјално дистанцирање уведени због пандемије корона вируса негативно су утицали на глобалну економију, остављајући људе без посла и црпећи финансијске резерве.

Пољопривреда је у застоју, а обустава саобраћаја оставила је милионе људи широм света изоловане и суочене са страхом од глади.

Неко је рекао да је корона вирус изједначио богате и сиромашне јер обољевају и једни и други, али када је реч о храни, једнакости нема, јер глад прети само сиромашнима.

– Пандемија корона вируса је добар показатељ класних разлика и подсетник колико дубоко је подељено људско друштво на богате и сиромашне – опомиње Аша Џафар, добровољац који дели хуманитарну помоћ најугроженијим грађанима Најробија.

Пре пандемије, 135 милиона људи је било суочено са несташицом хране, а након пандемије још 130 милиона наћиће се у истој ситуацији, укупно око 265 милиона људи биће на ивици гладовања до краја ове године, поручују из агенције Светски програм хране УН.

Експери указују да је несташица хране изазвана пандемијом другачија од свих досадашњих.

Док су раније кризе и несташице хране биле углавном регионалне, ова је глобална – милиони су остали без посла и редовних примања, милиони одраније живе на ивици егзистенције, а милиони су избегли или ће тек покушати да побегну из делова света захваћених ратом и ратним разарањима.

 

Извор: Тањуг