Србија

КИНЕСКИ ЛЕКАР СВЕ ОТКРИО: Ево колико ће се Србија борити са корона вирусом, и шта нас још очекује!

Епидемија још није достигла врхунац. Наредне недеље ће бити пресудне у борби против пандемије, а Гуо Јубиао из Одељења за пулмологију и интензивну негу Треће придружене болнице Сун Јат-Сен универзитета у ексклузивном интервјуу за „Ало!“, на питање како оцењује тренутну ситуацију у Србију одговара:

– Откако смо дошли у Србију помно пратимо епидемиолошку ситуацију и судећи по броју тестираних особа, према броју позитивних, хоспитализованих и болесника са тежом клиничком сликом, као и оних који су на респираторима, и броја преминулих, видимо да епидемиолошка ситуација у Србији и даље иде узлазним линијом. То може да се види на основу два броја: онога дана када смо дошли у Србију, 21. марта, било је 50-так потврђених случајева, а сада имамо више од 2.600 потврђених, што говори о ширењу епидемије. Вероватно ће се многи у Србији питати да ли је ова епидемија стављена под контролу и да ли смо дошли до њеног врхунца. Рекао бих да је још рано говорити о томе, има још времена до врхунца епидемије. Ево, у среду је потписан уговор о донацији Кине Србији, о две лабораторије, 10. априла би требало да дођу техничари из компаније који ће радити на тестирању. Чим се повећа број тестираних особа, повећаваће се и број потврђених случајева, али је јако вазно напоменути да је потребно рано откривање присуства овог вируса, да би се смањио број тешко оболелих особа. Самим тим ће се повећати број особа које су тестиране. Истина је да број особа које су позитивне расте како се повећава број тестирања, али је треба рећи и да је број пацијената на интензивној нези у оквиру светског просека, износи око 10 одсто. Знам да све ово што сам сада рекао делује као лоша вест, али то је процес. Видели смо у Кини и Италији да, када се овај вирус појави, убрзано расте број оболелих, повећава се и број људи који изгубе битку са вирусом, а онда дође до свог врхунца и одржава се неко време. Тек у тој фази, уз ефикасну примену мера превенције и контроле, почиње да опада број новозаражених. То је процес који мора да прође, а добра вест је да је Влада Србије дала инструкције свим нивоима власти и свим институцијама, како би се свеобухватно спровеле превентивне мере, као и мере контроле епидемије, успостављен је систем који се стално побољшава. На пример, изграђене су мобилне болнице, одређене су ковид-болнице и нековид- болнице, набављена је довољна количина респиратора и заштитне опреме. Видимо да Влада и народ Србије заједнички делују, а све то даје резултате. То су показатељи да се Србија боље припремила за суочавање са епидемијом у односу на Италију, Шпанију или Француску. Али наглашавам, још увек није достигнут пик епидемије, ово није крај борбе, која ће трајати још месец или два.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ми смо као гости који су се вратили кући

Како сте ви и ваш тим примљени у Србији?

– Одговорићу вам кратко једном изреком:

-Осећамо се као гости који су се вратили кући. Ми смо овде дошли као гости, али се осећамо као код куће, ето како смо дочекани. Заиста желим да се захвалим и председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић, и влади и народу на толико великом поверењу и љубави коју су исказали према нама.

Да ли мислите да је дошло до тренутка када је неопходно увести полицијски час од 24 сата у временском период од недељу дана или дуже?

– Одлуку о томе треба да донесе Влада Србије, у складу с тим у којој мери ће народ сарађивати, односно спроводити донесене мере. И друге европске земље су увеле сличне мере, затварање градова, па и потпуно затварање држава, али суштина није у увођењу мера, него у њиховом спровођењу. Суштина је да се строго спроводе мере полицијског часа, да се постигне контрола кретања и окупљања. Примера ради, и у Италији постоје такве мере, затворени су градови, али неки људи код својих кућа и даље организују забаве. У том случају увођење полицијског часа не даје резултате.

Колико сте градова до сада обишли у Србији?

– Били смо у Београду, Новом Саду, Ваљеву, Нишу, Крагујевцу и видели смо да се у неким градовима добро спроводе све потребне мере. Посебно бих истакао војну болницу у Београду на Карабурми, која је привремено одређена као ковид-болница, где су спроведене апсолутно све потребне мере које треба да се спроводе у инфективној клиници, постоје два улаза, постоје три зоне, чиста, тампон и заражена зона, набављена је савремена опрема, и, што је најважније, све је урађено брзо и веома добро.

Да ли Вас чуди да многи људи у Европи, и у Србији, не желе да носе маске када изађу напоље?

-То вероватно има везе са традиционалним начином размишљања људи у Европи и САД, јер мисле да маску треба да носи само онај ко је болестан. Тако је најједноставније објаснити. Истина је да ношењем маске штитимо и себе и друге.

Као доктор, како Ви гледате на све теорије завере око коронавируса?

– Ми смо лекари, бавимо се лечењем пацијената, нисмо политичари, о теоријама завере разговарају политичари, ја не желим да превише полемишем на ту тему. Неки су нападали Кину, али у самом почетку болест се појавила у Вухану, али Вухан није извор заразе. Суштина је, дакле, свих тих теорија завере да ли је вирус направљен као биолошко оружје. Према досадашњим сазнањима, генотип вируса у САД, Италији и Јапану је другачији. С обзиром да је у тим земљама различит генотип вируса, постоји могућност да су и различити извори зараза. За теорије завере које говоре у прилог томе да је у питању биолошко оружје нема довољно доказа и не можемо да расправљамо на ту тему. Постоје и приче да ће се у Италији радити обдукције људи који су умрли због последица упале плућа у октобру 2019, па ће се видети да ли је тај вирус постојао пре него што се појавио у Вухану Такође остаје неразјашњено како се посада америчког носача авиона могла заразити овим вирусом. У Кини постоји изрека која гласи: „Ко је чист и исправан, увек ће такав и остати, а ко није, такође ће такав остати“. Кад прође овај талас пандемије, неке ствари ће бити јасније. Оно што је важно јесте да вирус не познаје државне границе, и да сви заједно, цео свет, морамо да се боримо против њега. Ово је велика катастрофа која нас је све задесила и нема никаквог смисла да се међусобно оптужујемо. Док је још трајао Први светски рат, присетимо се, појавила се шпанска грозница. Али, испоставило се да та грозница није потекла из Шпаније, него се најпре појавила код америчких војника, а онда је из Америке пренета у Европу, и од те болести је умрло десетине милиона људи. Све ово говорим имајући у виду да се понегде неосновано за ковид-19 појављује назив „кинески вирус“ или „вирус из Вухана“.

Вирус је попут ракете, треба га оборити

– Сликовито да прикажем, епидемиолошка ситуација може да се посматра као када полеће ракета и иде узлазном путањом. Тада искористите ваш одбрамбени систем да бисте се заштитили, циљано идете ка томе да погодите ракету. Када је погодите, она крене да пада и то је наш циљ са овим вирусом. Цела Кина, поготово тим стручњака који је дошао овде, поносан је на владу и народ Србије за све учињене мере и борбу против пандемије

Оно што све интересује, хоће ли се овај вирус вратити на зиму, односно хоће ли уследити други талас?

– Ово је потпуно нови вирус, који мало познајемо, ово је најлукавији вирус на свету. Заиста је чудан, јер човек који нема апсолутно никакве симптоме може бити носилац и да зарази друге. Без обзира да ли се ради о пацијенту са или без симптома, па чак и ако се ради о излеченом пацијенту, и тестови покажу да је негативан, кад изађе из болнице и дође на контролу, код истог тог човека, додуше у ретким случајевима, може да се открије присутност тог вируса. У питању је сложенији вирус од уобичајеног коронавируса, лукавији је и као да може да ствара спој са својим носиоцем којег претвара у хроничног преносиоца. А да ли ће се појавити на зиму? Уколико се буде понашао као други вируси, као грип, може се очекивати да ће се можда појавити. Узмимо за пример Србију, уколико се појаве слични симптоми попут ових сада, вршиће се тестирања, поготово на јесен, када будете имали нове лабораторије у Београду и Нишу. Свакако ће се пратити епидемиолошка ситуација и ове зиме, па ако се појави слична ситуација онда ће се путем платформи епидемиолошких служби у Србији реаговати и спречиће се изненадни удар, попут овога. Сада можемо да посматрамо епидемиолошку ситуацију у будућности, да предвидимо шта може да се деси. Рецимо град Вухан је поново отворен, и уколико се овај вирус поново јави на зиму онда ће се највероватније прво се појавити у југоисточној Азији. Ипак, по мом мишљењу, мале су шансе да ће се вирус вратити у овом облику. Ковид-19 је целом свету одржао један час из кога треба да извучемо значајне поуке. Веома је важно то што сада Кина ради и позива све друге да се ангажују, веома је важно да сви заједнички радимо на откривању вакцине. Ми смо у Кини завршили прву фазу тестирања, и очекујемо да један део припрема око вакцине завршимо до септембра. Па чак и да се вирус поново врати, кад имамо вакцину онда не треба да бринемо, јер вакцина може ефикасно да спречи други талас епидемије.

 

Извор: Еспресо.рс/Ало.рс