Здравље

КОРОНА ВИРУС ИПАК ИМА ЈЕДНУ ВЕЛИКУ СЛИЧНОСТ СА ХИВ: Страх многих научника се обистинио

Фото: Pixabay.com

Најновије откриће које је узнемирило научнике и лекаре широм света

Научници који истражују корона вирус открили су да његове ћелије имају способност да униште здраве ћелије које имају за циљ да се боре против њега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим истраживача са Универзитета Фудан у Шангају и њујоршког Центра за трансфузију истраживао је способност вируса да убија најснажније имуне ћелије, односно оне које су задужене за борбу са корона вирусом.

Њихова открића су објављена ове недеље у медицинском часопису Целлулар анд Молецулар Иммунологy, а тиме су се, нажалост обистинили страхови које су лекари претходно изразили да би вирус могао да нанесе штету сличну оној која је виђена код пацијената оболелих од ХИВ-а.

У свом експерименту, научници су „причврстили“ ћелије корона вируса на лабораторијски узгајане Т ћелије.

Т-ћелије или Т-лимфоцити играју саставну улогу у способности тела да пронађе и уништи стране ћелије у организму.

Обично, Т-ћелије су способне да заробе ћелију инфицирану вирусом, избуше рупу и убризгају хемикалије у мембрану која потом уништава и вирус, и ћелију.

Међутим, оно чему се нису надали јесте да је корона вирус „узео за таоце“ Т-ћелије, које су потом биле неспособне да врше своју функцију.

Сличан експеримент изведен је и на вирусу САРС-а, али он није имао исти ефекат на Т-ћелије.

Управо је то разлог зашто су обдукцијски извештаји показали да су сви преминули пацијенти мали јако низак број Т-ћелија.

– Ови и други тестови пружиће нам нијансиран приступ управљању болешћу – рекао је водећи истраживач и професор Мено ван Зелм.

Извор: Телеграф