Србија

ЛАЗАНСКИ ОТКРИО! Врх епидемије се очекује крајем априла: Ево шта чека Србију

Фото: Јутјуб

Истиче да су казне за кршење мера изузетно велике!

У Русију је вирус стигао нешто касније, па ће са тим у вези и мере рестрикције овде дуже бити на снази, рекао је за НОВО ЈУТРО телевизије Пинк Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лазански је саопштио да је до јуче 80.959 људи инфицирано, а да је умрло 747 лица у Русији.

„Министарство одбране је саопштило да је 900 припадника оружаних снага инфицирано, од којих је четворо са тежом клиничком сликом, а један је чак и на респиратору. То, међутим, не чуди с обзиром на бројчано стање руских оружаних снага која броји преко милион чланова“, рекао је Лазански.

Како каже, у Русији се дневно производи 8 милиона маски, и додаје да је око 700 хиљада медицинских радника ангажовано у првој линији борбе против коронавируса.

„Проширују се болнички капацитети и за сада је према оценама руских стручњака за очекивати да ће врх епидемије у Русији бити крај априла и почетак маја“, рекао је Лазански.

Он истиче да у Русији има пуно оболелих без видљивих симптома.

„Мере се овде неће прекидати до 9. маја. У Русију је овај вирус стигао касније, па је логично да се и мере рестрикције овде дуже задрже“, рекао је Лазански.

Истиче да су казне за кршење мера изузетно велике, и полицијске патроле прате кретање људи на улицама.

„Нема неких строгих ограничења на основу сатнице. Али су сва места где је пронађен вирус короне под блокадом“, рекао је Лазански.

Како каже, постоје многе гласине око вакцина, а за сада само на нивоу нагађања, додаје да у Русији још нико није дао званично саопштење да је пронађена нити да неки лек даје конкретне позитивне ефекте на овај вирус.

Лазански каже да у Русији има заражених Срба у фирми Велестрој, као и да су у сталној комуникацији са њиховим менаџментом.

„Њих су руске власти ставили у карантин и изолацију. Нико ко има високу температуру не може да се укрца у авион за Београд. Немамо укупне податке о броју оболелих“, рекао је Лазански.

Извор: Еспресо.рс/Пинк.рс