Русија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Председник Путин у проблемима: Русија се налази у великој опасности!

Било је то дана када ће Руси гласати за промену устава како би председнику Владимиру Путину омогућили да продужи своју владавину до 2036. године.

Уместо тога, Путин је среду провео решавајући једну од највећих криза своје владавине – пад економије од избијања коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због пандемије уставно гласање одложено је до неодређеног будућег датума.

Исто тако и војна парада којом се обележава 75. годишњица победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату, историјски догађај који је требало да подсети на историјску улогу Русије која, захваљујући њему, поново расте.

Путин је пре тога преживео многе кризе и нема знакова да ће бити срушен. Али проблеми се гомилају за човека који доминира Русијом од 2000. године.

Цена нафте, животне снаге руске економије, је на најнижем нивоу у готово две деценије, а рубља је сада једна од валута са најбољим перформансама у свету. Бруто домаћи производ могао би пасти за 15 одсто ако цене нафте падне испод 10 долара по барелу, каже највећа руска банка.

Неће доћи до макроекономског пада, али бринем се да ће становништво изгубити средства за живот – рекао је Сергеј Гуриев, виши економиста који је напустио Русију 2013. године.

Бивши министар финансија Алексеј Кудрин каже да би број Руса без посла ове године могао бити више него утростручен на 8 милиона.

А приходи од нафте и гаса могли би пасти за 165 милијарди долара, изјавила је главна економисткиња Нордеа Русије Татјана Евдокимова, која ће приморати владу да дубоко уђе у своје међународне резерве за финансирање државног буџета, а већ се суочава с великим недостатком.

Програм од скоро 26 билиона рубаља (338 милијарди долара), изгледа мање вероватно него икад да подигне животни стандард и побољша инфраструктуру онолико колико се надао.

– Све ове ствари заједно представљају највећи изазов Путина у његових 20 година на власти – рекао је професор Сергеј Медведев са московског Вишег економског факултета.

– Пејзаж се драстично променио. Стабилност је уништена. Путин има много мање легитимитета, а неслагања међу (политичком и пословном) елитом се повећавају. Режим ће следеће године бити у режиму опстанка, жудећи за резервама.

 

Извор: Ало.рс