Србија

МАЛИ СЕ ПОНОВО ОГЛАСИО: Ево каква је процедура и шта вам треба да би сте добили 100 евра

Влада Републике Србије је на данашњој седници усвојила три документа која потпуно заокружују програм мера подршке привреди усмерен на смањивање последица проузрокованих вирусом Ковид19.

Усвојена је Уредба о измени општих прихода и примања, расхода и издатака буџета Републике Србије за 2020. годину ради отклањања штетних последица услед болести ЦОВИД-19, затим Уредба о формирању привременог регистра и начина уплате једнократне помоћи свим пунолетним држављанима Репулике Србије у циљу смањивања негативних ефеката проузрокованих пандемијом болести ЦОВИД-19 и Закључак којим се усваја нацрт Уговора о гаранцији Републике Србије за кредитирање привреде са циљем ублажавања економских последица насталих услед болести ЦОВИД 19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали подсећа да је држава на почетку кризе изашла са снажним мерама подршке привреди, попут одлагања плаћања пореза и доприноса на зараде и пореза на добити, директне помоћи приватном сектору кроз исплату три минималца за три месеца, подршке од 2,2 милијарде евра за ликвидност и 100 евра свим пунолетним грађанима. Додаје да је заокружен пакет помоћи привреди и грађанима и да је новац сада на располагању.

– Ребаланс почињемо да примењујемо данас и сва помоћ која је обећана налази се овде. Сада је потпуно правно уређена гарантна шема и новац вам је на располагању. То је новац који је гарантован од Владе и усмерен за вашу ликвидности, зато га искористе како би што пре изашли из кризе – поручио је Мали и истакао да се „види светло на крају тунела“ када је економија у питању.

Министар је објаснио да у новембру, када је бужет усвојен, нико није могао ни да очекује да ће се десити ова епидемија и да је, због тога, данас и усвојен ребланс буџета који у потпуности садржи све елеменете и детаље и целокупан износ од 5,1 милијарди евра, који је везан за пакет економске помоћи привреди Србије и грађанима.

Министар каже да се преко портала Пореске управе до сада за исплату три минималне зараде пријавило 183.000 предузећа.

– То је велики одзив, што значи да смо погодили суштину проблема и да ћемо одржати ниво запослености – поручио је Мали.

Подсећа да је Фонд за развој на првој седници одобрио 25 захтева предузећа за повољне кредите у износу од 800 милиона динара, као и да је данас одржана још једна седница и да ће на њој бити одобрено још захтева.

– Њима је стигло више од 1.000 захтева и ту смо погодили суштину. Да подсетимо, то су кредити од један одсто каматне стопе у динарима на три године са грејс периодом од девет до 12 месеци. То је јефтин новац који држава нуди и већ је у оптицају – рекао је Мали.

Истиче и да се за гарантну шему код пословних банака јавило 80 одсто њихових клијената, односно, микро, малих и средњих предузећа.

– Показали смо да кроз један озбиљан приступ можемо да изађемо са озбиљним мерама, а све са циљем да нам привреда преживи. До краја априла очекујем да се заврши пријава оних који желе помоћ државе у виду три минималне зараде, а прве исплате иду већ почетком маја – истакао је министар.

Што се исплате сто евра тиче, Мали каже да ће пензионерима и онима који примају новчану социјалну помоћ сто евра бити исплаћено аутоматски и да ће се сви други који желе да им се тај новац исплати, за то пријавити од 15. маја до 5. јуна. Министар је објаснио се пријава може извршити на два начина, један је преко портала Управе за трезор, а други путем кол центра.

– Сама процедура је веома једноставна, не захтева више од једног минута анагжмана. У оба случаја остављате податке – име и презиме, ЈМБГ, број личне карте и бирате банку у коју желите да вам се уплати новац – рекао је Мали.

Уколико грађанин има рачун у банци, новац ће му на тај рачун бити исплаћен, појашњава министар, а ако нема, треба само да се изјасни у коју банку жели да му се новац уплати на наменски рачун. Навео је да већ недељама траје кампања појединих тајкуна да је та мера неправедна, и да тај новац не треба сви да добију.

– Сада, ко жели може добити тај новац. Они који не желе и немају потребу за тим, не треба да се пријављују – каже Мали.

Исплата сто евра, објашњава Мали, усмерена је да се подигне тражња, да се новац искористи за куповину добара и услуга како би се српска привреда покренула у што краћем периоду.

Министар је указао и да је ребалансом додатно издвојено 3,3 милијарде динара за наставак изградње Моравског коридора.

Ми настављамо и са инвестицијама, са изградњом путева и инфраструктуре која нам је веома важна и од тога нећемо одустати – рекао је Мали.

Подсећа да је, када је о ребалансу реч, пројекција раста нашег БДП- а у ребалансу -1,8 %.

– Оно што је председник Александар Вучић говорио, обећање које смо дали, гледаћемо да будемо још бољи од пројекције које је дао ММФ, а то је -3 %, ми идемо са -1,8%.

Дакле, убедљиво најнижа стопа пада, или највиша стопа раста наше економије у односу на скоро све земље у Европи“, рекао је Мали.

Он је подсетио да су јавне финансије, захваљујући тешким мерама и реформама, сада здраве и стабилне, и да управо зато и ММФ и Србија очекују да ћемо релативно лакше поднети кризу и брже из ње изаћи.

– Пројекција ММФ-а која се односи на раст БДП-а Србије за 2021. је 7,5 одсто – подсетио је Мали, док је пројекција дефицита у ребалансу буџета 6,9 одсто, а пројекција јавног учешћа у БДП-у испод 60 одсто.

– Ребалансом буџета који укључује све економске мере сачуваћемо макроекономску стабилност, а с друге стране, помоћи онима којима је то најпотребније – рекао је Мали.

У ребалансу су, објашњава, укључена и средства за 400 000 нових туристичких ваучера, у вредности 2 милијарде динара.

– Став Владе Србије, али и епидемиолога је да не путујемо много у иностранство током летњих месеци – рекао је Мали. Упозорио је да се протеклих месец дана на хиљаде суграђана вратило са разних дестинација и апеловао да се иста грешка не понавља сада, када епидемије још траје.

– Немојте да понављамо ту ситуацију. Једина смо земља која није наплаћивала те повратке из иностранства у Србију, и са Балија и Кубе и других дестинација. Десетине милиона евра је то платила Ер Србија и држава Србија да не бисмо поново дошли у ту ситуацију – истакао је министар и додао да је управо ребалансом зато предвиђена помоћ у виду туристичких ваучера који су намењени грађанима да лето проведу у домаћим хотелима, ризортима, етно кућама.

Министар је закључио да Србија данас води битке на два важна фронта – економском и здравственом, и да се у тој борби, захваључи мудрој економској политици, сналази много боље него неке много богатије земље од нас.

Извор: Ало