Србија

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА КРИЛА ДА ЈОЈ ЈЕ МУЖ ЗАРАЖЕН: Унела корону у болницу и отворила НОВО ЖАРИШТЕ У СРБИЈИ!

Број оболелих у овом граду порастао је на 62, од чега је чак 30 лекара.

Највише заражених запослено је на инфективном одељењу Опште болнице

Поред Београда, Ваљева, Ћуприје, Чачка и Крушевца, ново жариште коронавируса је Лесковац, где је за само 17 дана, откако је забележен први случај, број оболелих порастао на 62, од чега је чак 30 здравствених радника, а у болницу је вирус унела неодговорна медицинска сестра, која је прећутала да је њен супруг заражен.

У број од 30 заражених улазе и запослени Дома здравља и Опште болнице у Лесковцу, где су скоро сви здравствени радници са инфективног одељења оболели. Овај вирус немају само два лекара и две медицинске сестре са тог одељења, сумња се да је заражен и начелник, а убудуће ће грудно и инфективно одељење функционисати као једно.

Ужасан немар

Директор лесковачке Опште болнице др Небојша Димитријевић рекао је за Курир да је 35 запослених позитивно на корону, од тога 30 лекара, медицинских сестара, техничара и другог медицинског особља, док су петоро немедицински радници – спремачице, возачи, мајстори…

– Инфекција нам је ушла од једне медицинске сестре која је прећутала да јој је муж позитиван на коронавирус и да има симптоме. У питању је само немарност. Ми имамо опрему, апсолутно све што је неопходно за збрињавање инфицираних пацијената, али шта вреди кад је наша запослена то прећутала. Када радимо анкете међу запосленима, они знају да прећуте своје контакте и сличне ствари. Наводно, нису били ни са ким, док све то не дође у неку фазу, па се онда накнадно сете – навео је др Димитријевић и додао да сви који су позитивни, према најновијој одлуци надлежних, иду у Ниш, једна докторка смештена је у КБЦ Бежанијска коса, а стање свих запослених је стабилно, осим нешто старије докторке која је у Београду.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ГОРАН ЦВЕТАНОВИЋ

Седам радника „Јуре“ инфицирано, 300 у самоизолацији

Међу зараженим грађанима Лесковца налази се и седам радника јужнокорејске компаније „Јура“, чији су радници пре два дана штрајковали јер сматрају да нису задовољени здравствени услови. „Јура“ је прихватила препоруку штаба за ванредне ситуације Лесковца и максималан број радника који ће моћи да ради износи 330. – Око стотинак радника „Јуре“ добровољно ради у потпуно другом погону. Око 300 запослених је добило меру самоизолације. Што се тиче Опште болнице, стање је боље, сви оболели прекјуче су пребачени у болницу у Чаиру. Инфективно одељење је било без пацијената и урађена је дезинфекција, као и реорганизација – рекао је за Курир градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је јуче био у свом дому јер му није било добро, али како нам је рекао, „то нема везе с короном“.

Др Димитријевић је нагласио да посао не трпи и да су добро опремљени. Према његовим речима, инфективно одељење одвојено је од зграде болнице и добро је што нема заражених унутар главне зграде.

Он је додао да је 36 пацијената заражених короном хоспитализовано и да су у добром стању, као и да, нажалост, има доста грађана који се понашају неодговорно у овој ситуацији.

Пораст заражених се тек очекује

Директорка Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) Лесковац Александра Николић упозорила је на јучерашњој седници кризног штаба да је последњих 35 потврђених случајева короне направило чак 342 контакта са здравим особама, те да се пораст заражених у Лесковцу и околини тек очекује. Како је установљено у ЗЗЈЗ, они су ове контакте направили само у последњих 48 сати.

Извор: Курир.рс/ М. Бранковић – Р. Бриза

loading...
Loading...