Србија

МИНИСТАР ЗДРАВЉА САОПШТИО: У Србији још пет жртава короне, нових 260 заражених

У Србији је, у последња 24 сата, још пет особа преминуло од последица новог вируса корона, чиме је укупан број урмлих повећан на 130. Према најновијим подацима, вирус је потврђен код још 260 особа, чиме се број заражених попео на 6.890.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је на конференцији за новинаре да су, у последња 24 сата, тестиране 3.543 особе и да је хоспитализовано 3.660.

Према његовим речима, 101 особа је на респираторуИзлечено је 977 особа.

Укупно је тестирано 45.355 особа, а проценат смртности је 1,89 одсто.

Лончар је рекао да је још пет особа преминуло од последица вируса корона, од којих су двојица мушкарца и три жене.

Министар здравља је навео и да је 656 здравствених радника заражено, од којих је 430 хоспитализовано.

Проценат здраствених радника који су заражени, у укупној популацији позитивних на Ковид-19, је 9,52 одсто, казао је Лончар.

У социјалним установама за смештај одраслих и старих до сада је, како је навео, регистровано 489 корисника који су позитивни на Ковид-19, као и 98 запослених.

Лончар је додао да ћемо морати да научимо да живимо са вирусом корона.

Ни СЗО, нити било ко други не може да предвиди докле ће да траје пандемија, рекао је Лончар, наводећи да зато треба да схватимо да је вирус корона поред нас и да пробамо да омогућимо максималне мере предострожности, односно оно што струка каже.

Министар здравља је рекао и да лека хлорокин мора да буде у апотекама за пацијенте који га користе у терапији реуматоидног артритиса, истичући да је дао налог да лека мора бити у апотекама најкасније данас или сутра.

Кон: Морамо покренути живот

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да је попуштање мера рационална одлука, која не укључује масовније окупљање.

„Морамо покренути живот“, рекао је доктор Кон и додао да је полицијски час нагло освестио људе да морамо да поштујемо мере.

Он је оценио да се јасно види да вирус попушта, али да ће се тестирање и даље повећавати.

„Једно по једно ћемо тестирати и ослобађати обруч око вируса“, рекао је др Кон.Како је навео, за данас је планирано да се из привремених болница отпусти око 300 људи.

Др Кон је указао да је мало вероватно да ће вирус корона током лета нестати, јер се пребацује на земље јужне хемисфере, додајући да последња упозорења Светске здравствене организације управо зато схвата као процену да епидемија није на заласку, већ се наставља.

Извор: sputniknews