Србија

МОРА ЛИ ГАЗДА ДА МИ ИСПЛАТИ 30.000 ОД ДРЖАВЕ! Ово сви грађани треба да знају!

Многи запослени, али и послодавци, питали су се ових дана да ли три минималне зараде, које ће држава исплатити привредницима кроз пакет економских мера подршке, важи и за она предузећа која су наставила да послују или макар да редовно исплаћују плате својим радницима.

Они чије фирме су стале већ са првим данима ванредног стања нестрпљиво очекују прве уплате из државне касе, које су најављене за прву половину маја. Истовремено, запослени у фирмама које имају одређене резерве размишљају да ли планирани државни пакет значи да ће уз редовну зараду – или макар делимично умањене приходе – моћи да рачунају на још око 30.000 динара у кућном буџету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, држава је предвидела да средства са наменског рачуна, који ће фирме отворити управо за ову прилику, послодавци морају да проследе у целости на рачун радника и не могу да пребаце та средства на редован рачун. Циљ је био да радник добије бар минималну плату и да не остане без посла, односно да се послодавцу олакша обезбеђивање средстава за исплату зарада запосленима.

„Колики ће бити износ плате ван те минималне зараде остављено је власницима, односно менаџерима, да одлуче. Тако је могуће да се запосленима исплате зараде и у вишем износу од оног који је уговорен. Дакле као додатак, “ кажу у Министарству финансија.

Дакле, запослени у фирмама које су наставиле да исплаћују плате требало би да се информишу код својих послодаваца, најпре да ли ће њихово предузеће уопште прихватити понуђене мере подршке, а затим и какав је план што се тиче исплате зарада.

Јасно је да се ова средства могу користити само за исплате зарада, али уколико послодавац не жели да користи овакве олакшице он нема обавезу да прихвати примену мера. Такође, ако послодавац не искористи примљена директна давања за исплату зараде запосленима, након завршетка примене мера, а у складу са донетом Уредбом, неискоришћени износ средстава биће враћен у буџет.

У принципу, једини разлог због ког послодавци не би искористили понуђену директну помоћ државе за исплату зарада, односно накнада зарада запосленима, јесте то што се и на ова средства обрачунавају порези и доприноси.

Порези и доприноси по истим правилима

Многи послодавци су у недоумици да ли су дужни да на износ бесповратних средстава која ће проследити запосленима обрачунају порез на зараде и доприносе за обавезно социјално осигурање.

Прописима је предвиђено да се порези и доприноси на зараде плаћају по истим правилима, без обзира на то да ли се за исплату користе средства која су послодавцу исплаћена на посебан наменски рачун или друга средства.

 

Извор: Блиц.рс