Здравље

МОРАТЕ СЕ ЧУВАТИ! Ево колико дуго корона опстаје на одећи: Стручњаци објаснили

Pixabay.com

Вирус најдуже опстаје на пластици и челику, али шта је с нашом одећом?

Медицински експерт објаснио је колико дуго корона вирус може да живи на нашој гардероби и шта је најбоље да урадимо како бисмо дезинфиковали одећу коју носимо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И даље постоји много тога што и даље не знамо о корона вирусу, а једна од нејасноћа је колико се он задржава да површинама.

Истраживачи са Нациналног института за алергије и инфективне болести у Монтани анализирали су колико се корона вирус задржава на картону, челику и пластици.

Њихова анализа открила је да вирус може да преживи до 4 сата на површинама од бакра, и до 24 сата на картону. Ипак најдуже може да опстане на пластици и нерђајућем челику, чак и до 3 дана.

Али шта је са одећом?

Др Акаш Пател, лекар опште праксе и медицински директор у клници Мy Хеалтх Царе објаснио је да је време у којем вирус може да живи на тканини и даље непознато.

– Тренутно нема довољно истраживања да бисмо са сигурношћу могли да кажемо колико дуго ће корона вирус опстати на одећи. Нека плериминарна истраживања су сугерисала да вирус може дуже да живи на површинама попут метала и пластике, али није било јасних ставки о површинама као што је тканина. Ипак, вероватно је да вирус неће преживети дуго на меким површинама – закључио је он и саветовао да градеробу перемо на највишој температури коју декларација одеће дозвољава.

Такође, саветује се да се гардероба коју сте носили напољу приликом изласка одмах скине по доласку кући и истресе на тераси.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbijadanas.com