Србија

МОРАТИ ЗНАТИ! Ово су нови симптоми корона вируса: Ако видите ово на ногама, обратите се лекару

Симптоми корона вируса, који је захватио цели свет и односи хиљаде живота, нису, по посљедњим извештајима светских лекара, само у вези са респираторним системом.

Прво су се појавила три основна симптома – тешко дисање, гребање у грлу и температура. Међутим, потом су се појавили симптоми губитак чула укуса и мириса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али појавио се и један веома необичан симптом инфекције корона вируса.

Стручњаци су кожни осип који подсећа на промрзлине издвојили као потенцијално бизаран нови симптом вируса. На необичне пликове и љубичасте ране на ногама пацијената са КОВИД- 19 упозорили су лекари из Америке.

Стручњаци у САД рекли су да знак упозорења, које називају „КОВИД прсти“, треба анализирати како би се утврдило да ли је повезан са болешћу који изазива нови сој корона вируса.

А све је почело од случаја пацијенткиње из Лос Анђелеса, познате као Џесика, која је боловала од болних чирева на ногама који су се јавили након првобитних симптома – овишене температуре и кашља.

– Погледала сам доле док сам се спремала за туширање и помислила сам: О Боже, мој прст на нози је поцрнео. Имала сам осећај као да на телу имала пликове – рекла је Џесика.

Након што се почешала, пукле су јој вене на ногама. Џесика се затим јавила дерматологу, а др Ширли Чи почела је да истражује случајеве у Европи.

– Када сам први пут видела овај мистериозни осип, једноставно нисам знала узрок. Урађена је студија у Северној Италији која је обухватила 148 случајева у овој земљи и која је показала да је сваки пети пацијент имао осип повезан са КОВИД- 19 – рекла је др Чи, а др Истер Фримен, дерматолог из Опште болнице у Масачусетсу, изјавила је да сматра да су „КОВИД прсти“ повезани са вирусом.

Др Фримен је додала – Једна хипотеза је да вирус изазива бројне упале, а друга да би симптом могао да буде последица угрушка крвних судова.

Љубичасте лезије, према њеном мишљењу, могу да настану изненада на рукама или ногама, али ту теорију треба проверити јер се симптом може јавити са или без других симптома.

„Интернатионал Федератион оф Подологистс“ осмог марта пријавила један од првих случајева овог симптома код тринаестогодишњег дечака. Лекари су прво мислили да су промене на нози последица убода смеђег паука, али је детету дијагностикован КОВИД- 19.

Након проучавања медицинске историје његове породице, лекари су сазнали да су његова мајка и сестре имале грозницу, отежано дисање и да су се бориле са кашљем шест дана пре него што су се код њега јавиле лезије.

Извор: