Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Туга у Србији! Преминуо Марко Анђелковић!

Генерални секретар и редовни члан Српске академије наука и уметности, Марко Анђелковић, преминуо 10. априла у Београду, у 75. години, после дуже и тешке болести, саопштила је данас САНУ.

Анђелковић је био је један од најзначајнијих српских генетичара, који је дао изузетан допринос у проучавању генетике популација. Током вишедеценијског рада учествовао је у уобличавању значајних истраживачких праваца, који су и даље актуелни и препознатљиви у свету науке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дипломирао је 1968. године на Одсеку за биологију Природно-математичког факултета у Беграду.

Током наредних 10 година Марко Анђелковић је завршио две специјализације из области популационе генетике на универзитетима у Бечу и Тибингену, магистрирао је и докторирао на Универзитету у Београду, а потом привео крају постдокторске студије из популационе генетике на Биолошком факулету Јелског универзитета.

Академик Марко Анђелковић је био редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду, а од почетка до краја своје научне каријере радио је и на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду.

За дописног члана САНУ изабран је 2003, а за редовног 2009. године. Функцију генералног секретара САНУ академик Анђелковић је обављао од 2015. године.

Био је и председник Академијског одбора „Човек и животна средина“ и Одбора за проучавање фауне Србије. Од 2006. до 2014. обављао је функцију заменика секретара Одељења хемијских и биолошких наука САНУ.

Протеклих неколико година дао је, без икаквог претеривања, као генерални секретар немерљив допринос раду ове куће, каже се у саопштењу.

Академик Анђелковић је био члан бројних домаћих и међународних стручних удружења. Добитник је великог броја награда и признања за допринос у унапређењу биолошких и сродних наука.

Уредник је многих издања, од којих је већина обављена у оквиру издавачке делатности Српске академије наука и уметности.

 

Извор: Тањуг