Србија

НЕМАЈУ СВИ ПРАВО НА 30.000 ОД ДРЖАВЕ! Ови радници НЕЋЕ добити минималац! УСЛОВИ СУ ВРЛО ЈАСНИ!

Све зависи од врсте уговора који сте склопили са послодавцем

Немају сви запослени право на економску помоћ и минималац од око 30.000 динара колико ће компаније добити по запосленом. Влада је уредбом, врло прецизно дефинисала групе радника који ће за април, мај и јун, од државе добити нешто више од 91.000 динара, а јасно је и који запослени на то немају право.

Прво и најважније правило јесте да на минималац имају право радници који су пријављени, у преводу они који не раде на црно. Друго правило јесте да је фирма у којој раде основана пре 15. марта ове године, као и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања.

Тако ће минималац бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Што се тиче запослених који су примљени у радни однос 01.04.2020. године, послодавац по основу ових запослених може остварити право на минималац за два месеца.

Право на минималац притом немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци.

Такође, у случају да предузетник истовремено има статус запосленог а пензионер је, он нема право на минималац. Право на овакву директну помоћ државе немају ни труднице и породиље којима целу зараду исплаћује држава.

Правило је и да послодавац нема право на минималац уколико је смањио број радника током ванредног стања до 15.03.2020. године за више од десет одсто, изузев запослених којима је до тада истекао уговор о раду закључен на одређено време.

Уредба предвиђа и да послодавац губи право на директна давања и фискалне погодности уколико пре истека рока од 3 месеца од последње исплате минималца смањи број запослених за више од 10%, не рачунајући запослене са којима је закључио уговор о раду на одређено време пре 15. марта 2020. године за период који истиче пре 3 месеца од последње исплате минималца.

Подсетимо, држава је недавно у склопу економске помоћи привреди, донела одлуку да свакој компанији, за сваког радника, исплати по 30.000 динара током три месеца. ЦИљ државе је да на овај начин сваком раднику обезбеди бар минималац, а да ли ће послодавац добијени новац дати као додатак на плату или не, његова је воља, пре свега могућност у моменту када цела привреда готово да стоји.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2020.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930