loading...
Србија

НЕМЦИ УДАРИЛИ НА ВУЧИЋА: Он је менаџер корона-кризе, на ТВ-у је по неколико пута дневно, а у Србији влада…

Немачки медији о Вучићу пишу негативно и наглашавају да је менаџер корона-кризе, да наступа као да је Србија у рату, а у други план гура тешке проблеме у земљи.

Многе земље у централној Европи и на Балкану током пандемије жестоко ограничавају слободе грађана, пише Шпигл.

“Српски председник у томе иде најдаље. Критичари говоре о кршењу Устава и диктатури.“

У тексту се наводи да је корона-вирус најпре забављао Вучића, те да се на конференцији за новинаре крајем фебруара „од срца смејао“ када је један лекар – мисли се на пуломолога Бранимира Несторовића – вирус назвао „најсмешнијим у историји“.

Шпигл пише да је онда уследио заокрет, да је уведено ванредно стање “мимо парламента“ и “жестока ограничења основних права“, и то иако је Србија „тренутно релативно слабо погођена корона-кризом“.

“Ванредно стање у Србији заправо може да уведе само парламент. Али постоји рупа у Уставу која то дозвољава и председнику, уколико је парламент спречен. Вучић се био позвао на важећу забрану окупљања више од 50 особа када је прогласио ванредно стање“, пише Шпигл.

“Ово није први пут да се председник ставља изнад Устава. Тако је рецимо Вучић и шеф своје Српске напредне странке, иако му Устав не допушта другу јавну функцију поред председничке“, пише даље.

Као примере да српско руководство „нема скрупула“, Шпигл наводи потпуну забрану кретања за пензионере, хапшење новинарке Ане Лалић и затворске казне за људе који крше мере карантина.

“Стотине људи су у истражном притвору. Са друге стране, представници Владе и активисти Вучићеве партије више пута су кршили правила карантина без последица.“

“Вучић, који је деведесетих под диктатором Слободаном Милошевићем био министар информисања и ултранационалистички ратни хушкач, сада се на телевизији, каткад и више пута дневно, представља као вођа и спаситељ Србије. Његови наступи носе тешко описиву мелодраму“, оцењује Шпигл.

У тексту се додаје да Вучићу додатна моћ коју је стекао ванредним стањем није ни потребна јер ионако без ограничења влада годинама.

“Избори најпре планирани за 26. април су одложени због кризе, али би их његова партија свакако убедљиво добила, између осталог, јер опозиционе партије углавном најављују бојкот. Додуше, у земљи расте незадовољство због политичке корупције и недостатка социјалне и економске перспективе за велику већину људи. Менаџмент корона-кризе, где Вучић наступа као да је Србија у рату, у други план гура тешке проблеме у земљи“, пише лист.

Аустријски лист Курир пише да у Србији “расте незадовољство због строгих мера које је Влада донела у борби против корона-кризе, пре свега због тоталних забрана кретања током викенда“.

Додаје се да су грађани постали гласни кад је најављено да ће током првомајских празника полицијски час почети већ у четвртак.

То је, додаје бечки лист, изазвало протест са балкона и прозора – бука после аплауза за медицинско особље сваке вечери у 20 сати.

“Добовало се у недељу, понедељак и уторак не само ударањем у шерпе, чуле су се и пиштаљке и мегафони. Са појединих балкона су летеле петарде”.

Извор: Дојче веле