Издвајамо Православље

НИЈЕ САМО “ЧУВАРКУЋА”! На ВАСКРС би на столу морало да стоји још једно јаје – СТРАШНИК

Прво јаје које домаћица офарба у црвену боју зове се чуваркућа и чува се током целе године, док се не офарба ново јаје. Међутим, постоје и обичају који говоре другачије…

Највећи хришћански празник “Великдан” – Васкрсење Господње се на Косову и Метохији дочекује према вековима чуваним обичајима који се одвијају утврђеним редом. Шарање јаја тамо је права уметност, а прво што се ради је да се нашара “страшник” – јаје које се као заштитник дома, деце, поља, винограда и стоке чува целе године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обичај је да се у сваком дому нашарају три страшника са истим мотивом, једним крстом или више њих. Њихова намена је да штите дом и све што је у њему, њиве и винограде. На јајима се исписује Х.В. (Христос Васкрсе) и В.В. (Ваистину Васкрсе), а обавезно се нашара јаје “млада”, које се дарује момцима спремним за женидбу.

Страшником мајке или баке правећи знак крста додирују деци на спавању у чело, браду, десни и леви образ, говорећи: жив, здрав, црвен и румен.

Јаја се фарбају на велики петак, углачају машћу или уљем и одлаже у оставу, до тренутка када ће их домаћица ставити на васкршњу свечану трпезу са радосним поздравом “Христос Васкрсе” којој укућани једногласно одговарају “Ваистину васкрсе”.

 

Извор: Ало.рс