Свет

НОБЕЛОВАЦ ШОКИРАО СВЕТ! Човек је у корону убацио ХИВ, ево шта нас очекује!

Теорије: Српски доктори озбиљно схватају речи Лика Монтањеа, проналазача вируса сиде, не одбацујући могућност да је ковид побегао из лабораторије

Човек је направио монструма ковид-19, нови коронавирус сачињен је у лабораторији и у себи садржи и ХИВ, шокирао је свет својом изјавом француски нобеловац Лик Монтање, проналазач вируса изазивача сиде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Славни нобеловац претпоставља да се догодила грешка или је то процурило из лабораторије током трагања за вакцином против сиде. Тврди да су ти из у лабораторије „убацили кратке секвенце вируса сиде у вирус короне, величине 20 нуклеотида, основних јединица генетске грађе“, али и да се коронавирусом не може пренети сида. Уз изјаву да никад не говори нешто у шта није сигуран, Монтање је навео и да криза с короном не би требало да траје дуже од маја.

Молекуларни биолози

– Коронавирусу слепог миша неко је додао секвенце, посебно секвенцу ХИВ. То није природно, већ је реч о раду професионалаца, молекуларних биолога. То је веома педантан рад – казао је за Монтање за Вечерње новости, а упитан да ли је овај вирус короне сексуално преносив, додао: – Не. Ови фрагменти за то нису битни. Не мењају битно понашање вируса. То у суштини остаје вирус корона. Реч је о вирусу корона с елементима ХИВ, али то није нови ХИВ или мешавина у једнаким деловима.

Проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и члан кризног штаба за борбу против коронавируса у Нишу, каже за Курир да Монтањеове речи имају велику тежину и никако их не би требало узимати с резервом. Али требало би сачекати да се тај рад објави у научним часписима, када би почела и расправа научника. – Све што тврди Монтање могуће је генетским инжењерингом. Ипак, све то сада неће утицати на ток лечења инфицираних или допуњавање теорија како се коронавирус преноси и да ли инфицирани могу да добију ХИВ. Али сетимо се да су неке земље, укључујући Кину, покушавале да своје ковид пацијенте лече лековима против ХИВ инфекције. Ипак, још нема званичних радова који потврђују ефикасност те терапије. Ми засад користимо хлорокин, који је похвалио и сам Монтање и рекао да чува животе – казао је Ранковић и додао да у целој овој причи у вези са ковидом једино што недостаје јесте време да се проуче сва светска искуства на великом броју пацијената.

Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић такође тврди за Курир да је Монтање угледно име у научном свету и додаје: „Али једном у праву – не значи увек у праву.“

Ожиљак

– Ипак, постоје стотине хиљада других стручњака који тврде да не можете да направите интервенцију на геному вируса а да то не остави траг, односно својеврсни ожиљак. Сигурно да је Монтање нашао нуклеотиде који одговарају редоследу у вирусу ХИВ, али то још ништа не значи. Инфицирани коронавирусом свакако не могу да развију ХИВ или да га преносе. Монтањеу секвенце ХИВ у коронавирусу служе као доказ да је нешто рађено на коронавирусу – навео је Радовановић и додао да би теоретски могла да постоји могућност да је вирус побегао из лабораторије да су радили на биолошком оружју. Али онда не би правили овако слаб вирус који убија углавном старе.

Извор: Курир.рс/ Радмила Бриза