Србија

НОВАК ОПЕТ ТЕМА ДАНА: Ево шта струка каже о ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ и о ставу Ђоковића

Да ли ће спортисти морати да се вакцинишу?

Питање које се покренуло након што је Новак Ђоковић изјавио да не жели да га било ко примора на вакцинацију, па су о томе говорили доктори Мома Јаковљевић и Милан Илић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прво шта би било кад би било и шта ће бити кад буде. Постоји законска обавеза јер до неке године спортисти морају да приме вакцине против великог кашља, варичела итд. Законска обавеза је да здравствено особље прими вакцине против хепатитиса итд. И постоји трећа група вакцине против маларије итд… Далеко од тога да је то законска обавеза, сада свако има право да бира. Тако је у Србији, али вероватно и у свакој земљи. Закон тек треба да се донесе у свакој земљи – рекао је Јаковљевић, лекар кошаркашке репрезентације Србије и Партизана.

Након њега је говорио и физиотерапеут Илић.

– Очекујем да ако вакцина буде адекватна, да сви спортисти морају да се вакцинишу. Око Новака се дигла велика прашина. Није он рекао да неће да се вакцинише, већ само да не би волео да га неко примора на тако нешто. Сигуран сам да ако му се адекватно објасни који су бенефити, шта може да добије и шта може да изгуби, да ће пристати да се вакцинише као и сви остали спортисти. Увек се новембра или децембра играчи вакцинишу, доктор би набављао вакцине и сви играчу су били вакцинисани. Не само играчи, него и чланови стручног штаба, сви који долазе у контакт са играчима. Трудили смо се да то буде у периоду када играчи имају дан, два слободна, да испратимо нежељена дејства која се нису дешавала. Скоро сви играчи су се вакцинисали, неки су одбијали, али им је доктор Јаковљевић објаснио и увек су се вакцинисали. Скоро сви чланови су били вакцинисани. – рекао је физиотерапеут Илић.

Доктор Јаковљевић је објаснио и ко доноси одлуку.

– Та врста вакцине за сезонски грип је препоручљива није обавезна. Има оних које су обавезне до 15,16 године. Било је препоручљиво, али је ово је најубитачнији вирус Цовид-19. Сада се покренула прича да се не понови прича као пре сто година. Видећемо шта ће одлучити Светска здравствена организација. Прво ће бити препорука њихова, а онда свака земља доноси закон о томе. Треба да буде исти закон и иста правила свуда, доноси Министарство здравља.

Остаје питање какву ће одлуку донети држава.

– Да ли ће бити препоручено или обавезно? Зависи од тога. Због свега мислим да ће бити обавезна да би спортисти могли да путују из земље у земљу. Друга је алтернатива да буде изборно, они се не вакцинишу… Ако нека земља пропише да могу да уђу у државу само они који су вакцинисани, онда ће моћи да се баве спортом само у неким земљама – рекао је Илић.

Доктор Јаковљевић је говорио о Новаком ставу о вакцини:

– Вероватно Новак зна да су вакцине… Његово је право да каже шта мисли. Досада су вакцине биле препорука, па је то могао да буде лични избор. Вакцина против грипа никада није била обавезна, питање је да ли ће вакцина бити за годину дана. Има много прича о теоријама завере. Неки причају да ће бити други талас, неко каже да неће. Људи слушају комшије стране медије. Наука још не зна ништа.

Да ли ће ово бити највећи проблем за спортисте?

– Једна метода је да се сви тестирају, да се види да ли имају анитетела. Унеће много промена… Сви спортисти могу да се тестирају, да се ради крвна слика. Тенис је један од најбезбеднијих спортова, најбезбеднији за играче. Кошарка, фудбал, ватерполо све су то контакти спортови – рекао је доктор Мома Јаковљевић.

Доктор Милан Илић:

– Дали су предлог да се од 15. маја сви играчи буду у карантину. А онда да крену припреме од месец дана, а онда да се турниром заврши такмичење. Званично ће 26. маја потврдити да ли ће се тако завршити такмичење у Евролиги. Ја знам да су играчи добијали савете од кондиционог тренера. Шта да раде кући и сигуран сам да су то радили. Могли су негде и да трче због кондиције, а у кући раде вежбе…

Доктор Јаковљевић је објаснио да ће бити потребно време да спортисти поново уђу у форму.

– Кошарка и фудбал није само кондиција. За прави тренинг ће требати време 15 дана, месец, два… Шта ће бити видећемо…

Извор: Блиц