Србија

НОВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ СТУПАЈУ НА СНАГУ! Ево ко ће све морати у карантин на 14 дана

Влада Србије одлучила је да у случају појаве ЦОВИД-19 код корисника или запослених у домском смештају у коме се пружа социјална заштита, сви затечени корисници и запослени остају у дому наредних 14 дана, наводи се у Уредби објављеној у Службеном гласнику која се од данас примењује.

Уредбом о организовању рада установа социјалне заштите за смештај корисника и организација социјалне заштите за пружање услуге домског смештаја за време ванредног стања утврђен је посебан начин и организација рада установа домског типа чији су оснивачи Република Србија, Војводина, јединице локалне самоуправе, као и установе чији је оснивач друго правно и физичко лице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је уређено да се у случају појаве заразне болести ЦОВИД-19 код корисника или запосленог, односно радно ангажžованог тај оболели упућује на лечење у надлежну здравствену установу, а остали корисници и запослени остају у установи у изолацији 14 дана.

– За сваки нови случај оболелог у таквој установи изолација се продужава за нових 14 дана – наводи се у уредби.

Директори установа дужни су да запосленима и радно ангажованима током трајања изолације обезбеде поштовање радног времена, дневног и недељног одмора, у складу са законом, а дневни одмор ван радног времена они ће користити у оквиру установе.

Уредбом су директори установа задужени да обезбеде да запослени и радно ангажовани бесплатно имају три оброка дневно, смештај у установи, као и да у установи за време одмора бораве одвојено од корисника док траје изолације.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

У циљу омогућавања брже и ефикасније комуникације грађана са надлежним епидемиолошким службама, Министарство здравља увело је додатних 20 бројева телефона за све информације о корона вирусу.

Министарство здравља отворило је још 10 додатних додатних бројева, а преко истог линка можете да дође и до бројева телефона свих домова здравља широм Србије.

Отворен је и јединствени контакт центар за Ковид 19 – 19819

Извор: Тањуг