Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Маске помажу, али могу да буду и опасне: Ово никако не смете да радите са њима

Правилно је користите

Следећи препоруке здравствених стручњака о ношењу маски за лице, све више људи тражи начине да до њих дође, како би спречили ширење заразе коронавирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране, ношење маски дужи временски период ставља поједине људе у ризик због појаве проблема са кожом, која је само по себи најбоља заштита.

Маске за лице морају чврсто да пријањају на лице, нарочито у пределу носа како би осигурале максималну заштиту. Што је маска ​​чвршћа, притисак трења је већи на кожу. Управо због тога медицинске маске знају да изазову упалу која може да доведе до бола и инфекције.

Због заштитне природе маске, ваш дах је заробљен, стварајући влажно окружење за вашу кожу.

Шта треба учинити ако осетите иритацију?

Ако је могуће, притисак маске ослободите свака два сата, а чим се нађете на сигурном, маску треба скинути.

Најважније је одржавати кожу чистом, као и маску. Пре него што нанесете маску, користите благо средство за чишћење које не садржи потенцијално надражујуће супстанце попут киселина и ретиноида јер они могу додатно да изиритирају кожу.

Следећи важан корак је хидратација. Препоручује се наношење масног балзама на бази керамида на делове лица где ће га маска ​​додиривати најмање 30 минута пре него што маску нанесете.То ће створити заштитну баријеру између маске и лица како би се смањило трење.

Ако већ имате иритације, пре спавања нанесите облогу од лековите масти или хидрокортизонске креме. О овим средствима можете да се консултујете са фармацеутима у апотекама.

И на крају, најважније је да маске не скидате сваки час, не додирујете их рукама и не прилагођавате јер уводите себе у ризик као и важе окружење.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Еспресо.рс/Н1