Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Овај посао у Србији нико не жели да ради, плата је 70.000 динара, а обезбеђени су стан и храна

Оглас за посао који траје седам месеци!

Пашњачком одбору у Месној заједници Јаша Томић потребни су чувари говеда, који са радом почињу отварањем сезоне испаше, од 15. априла и завршавају сезону 15. новембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говедарство у Србији, по свему судећи, није прилично популаран посао. То доказује и чињеница да Пашњачки одбор Месне заједнице Јаша Томић има проблем са проналажењем пастира за своја стада.

Иако нуде, за овдашње прилике одличне услове, на оглас за пастира се не јавља довољно кандидата.

Разговарали смо са Вукашином Баћином, председником Пашњачког одбора и распитали се о томе колико је ово занимање плаћено и које услове кандитат треба да испуни да би се пријавио на оглас.

Он нам је објаснио да је плата говедара, коју нуди Пашњачки одбор Месне заједнице Јаша Томић је и више него пристојна у данашњим временима. Његов одбор је утврдио цену рада од 1.000 динара месечно по грлу. Ово делује мало, али када се узме у обзир да је у једном стаду око 70 говеда, укупна месечна зарада пастира би била око 70.000 динара.

Обавеза пастира је само извођење говеда на испашу. Чишћење штала и мужу крава обављају власници крава, домаћини.

– Обавеза пастира је да буквално у 7 сати ујутру буде на договореном месту где би му власници довели краве и онда их оне тера на пашњак. Увече их враћа до улаза у село и то је то – рекао нам је Вукашин Баћинац.

Уз ову плату пастирима су обезбеђени стан и храна. Радно време пастира је од 07х ујутру до 17х поподне. На оглас може да се јави било ко.

– Проблем је што људи хоће фину плату, а неће да раде. За чопор од 60 до 70 крава, пастир би зарадио око 60.000 или 70.000. Брдо њих се јави, распитују се, али неће да раде. Ево данас је требало да дође један да ради, још сам ја требао лично да идем по њега јер не ради аутобуски превоз, и није ми се јављао цело јутро. На крају ми је рекао: „Биће топло лето, па ја нећу моћи да издржим“. Тешко ће се наћи неко ко може то да ради – разочаран је био домаћин са којим смо разговарали.

Каже, дешавало се чак да радници које би ангажовали после краћег времена побегну из смештаја, без било каквог обавештења и најаве.

– Иако се нађе неко да ради, ради недељу дана – две недеље, евентуално док не прими прву плату и буквално побегне преко ноћи из тог смештаја. Само ујутру њега нема тамо – рекао нам је Баћинац.

Извор: Srbijadanas.com