Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово је нови симптом короне! Појављује се на стопалима, а многи га не виде или занемаре

Шпански подолози, односно стручњаци за болести стопала откривају симптом који се често јавља у раној фази болести

Док се лекари широм света боре да детектују нове знакове корона вируса, шпански лекари су открили један симптом који су приметили у најранијој фази болести код пацијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако споредни симптоми корона вируса, односно болести Цовид-19 варирају од особе до особе, шпански експерти сада истражују лезије на стопалима које су се појавиле код неких пацијената у раној фази болести.

Наиме, у питању су лезије које подсећају на богиње, наводи се у извештају Већа универзитета за подијатрију (стручњаци за болести стопала).

Како наводе, у Италији, Француској и Шпанији бројни случајеви оболелих су били болесници са корона вирусом који су имали лезије на ногама, о чему сведоче дерматолози.

Овај симптом се посебно издвојио код тинејџера и деце, али и неки одрасли су такође имали сличне знакове на стопалима.

– У питању су љубичасте лезије, врло сличне онима код богиња и оспица које се обично појављују на ножним прстима и нормално зарастају, не остављајући траг – наводи се у саопштењу.

Научници су упозорили да још увек не можемо да говоримо о научним доказима зашто је то тако, али моле да се обрати пажња и на овај симптом.

Иначе, њихово упозорење докази након што је Међународна федерација подолога објавила чланак у којем извештавају о случају тринаестогоидшњака код којег су још 8. марта ови симптоми забележени, а за које се веровало да је изазвао убод паука.

Међутим, тинејџеру је потом дијагностикован корона вируса након што је развио и остале симптоме.

 

Извор: Телеграф.рс