Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН! Његове речи ће обрадовати Србију: Завршено је прво полувреме

Фото: јутјуб

Србија се налази у шестој недељи борбе против коронавируса

Предраг Кон, епидемиолог чије речи Србија помно слуша већ 5 недеља, укључио се у јутарњи програм Прве телевизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељка је одмах на почетку констатовала да га је пре неки дан први пут видела са „благим осмехом“, што јој је улило наду, а онда се Кон још једном осмехнуо на ову констатацију.

Пета недеља је прошла, што је најбитније, ми смо релативно добро прошли. Почело је са најавом да ће бити наглог успона, али то се и срећом и због мера које смо предузели, није догодило. Имали смо целу недељу заравњање, све скупа и није тако лоше. Прво полувреме смо завршили, пред нама је још 5 недеља, али само једна од тих 5 је тешка. Врло је битно да нам се у тој 1 недељи не догоди грешка, и да нам вирус не уђе међу најосетљивије – каже он.

У шестој недељи не смемо да се опустимо, додаје он.

– После тога вирус губи своју снагу и способност преношења, али и вируленцију, способност да изазове тешку болест, у периоду пред нама се све то гаси и завршава – рекао је Кон.

Није била охрабрујућа вест од јуче да је вирус ушао на Институт за онкологију и дом за старе, оценио је наш стручњак.

– То су информације које су тачне и битно је да се одмах реагује. Сви запослени који су позитивни или имају симптоме су одмах уклоњењи. Свака здравствена установа где се то открије буде дезинфикована врло брзо. Сви запослени који имају тегобе се склањају с посла и све је припремљено за такве ситуације. Битно је за наше грађане да те болнице и даље функционишу. Све се измешало и здравствени систем је највише погођен, сви трпимо са циљем чувања живота. Учињено је све што ми за сада знамо и можемо – објаснио је Кон.

Он је поновио да има око 10 одсто заражених здравствених радника. Међутим, како каже, тај број ће бити и нешто виши.

– У Европи је то од 10 до 26 одсто, то је очекивано. Ја сам инсистирао на правилној припреми и коришћењу здравствене опреме. Наши здравствени радници имају обичај да седну и попију кафу, то је сада ризична активност. Дисциплина коришћења опреме је сада боља – истиче доктор.

„Највећа непознаница је распорстрањеност“
Што се самог вируса тиче стручњак наводи да ће се он полако упознавати, те да је он показао довољно да се врше неке процене. Колико је распрострањен је непозната за овог лекара.

– Ми откривамо асимптоматске само код здравствених радника. Здрав човек се не јавља лекару. То колико имамо имунитета је јако значајно питање за будућност. Ми смо мерама обезбедили да се старији не заражавају, тиме смо спасили животе. Међутим, тај део ће нам остати без имунитета. Исто тако ће нам остати и деца зато што су школе биле затворене. То је непознаница о којој ћемо размишљати преко лета – каже Кон и додаје да ће се крајем лета радити озбиљно истраживање шта може да се очекује.

Говорећи о понашању вируса Кон каже да зависи како ће се вирус понашати преко лета, те да је ово нов вирус, али да не би смело да буде изненађења да се он у неком тихом интензитету појави и преко лета. Питање је да ли ће се вратити као сезонска болест што је очекивано за респираторне вирусе.

– Сви би желели најповољнију варијанту да он нестане, у шта сам био уверен све је мање вероватна, али пратићемо. Не би ме изненадило да велики број људи нема никакве симптоме. У Канади је тако костатовано за грип да је 24 одсто лекара једне године било заражено, а нису имали симптоме. Ми много тога сазнајемо истраживањем, а ове епидемије су природни експеримент. На основу оваквих искустава се праве мере превенције. Главно питање кад се појави вакцина је ко треба да се вакцинише. То ће трајати годинама – објашњава епидемиолог и члан Кризног штаба.

Још једно од питања је да ли су људи трајно имуни када прележе болест. САРС се понављао и није дао трајни имунитет и то, каже он, нису добре вести.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Tv Prva