Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ! Ево када ће доћи до укидања ванредног стања

Фото: Јутјуб

– Предуслов за тако нешто би било знатно смањење броја оболелих – рекао је он

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да се пре 1. маја не може говорити о укидању ванредног стања, а да ће након тог датума проценом последње недеље априла слика пандемије бити јаснија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Предуслов за тако нешто би било знатно смањење броја оболелих, наставак овог тренда опадања позитивних, али да и сами видимо да грађани поштују прописане мере, носе заштитне маске, држе дистанцу, не окупљају се – казао је Тиодоровић за Блиц.

Истакао је да се у последњој недељи априла очекује пад броја обољевања, али је да и поред ублажавања мера грађани морају да буду свесни да ће ова недеља бити проблематична. Рекао је да се здравствени систем Србије „упркос јаким ударцима“ одлично држи и да је земља далеко од било каквог лошег сценарија.

Тиодоровић је нагласио да даљи ток пандемије апсолутно зависи од понашања грађана и да се нада да ће кроз брзе тестове имати јаснију слику о колективном имунитету.

– Покрећемо пројекат, то су велика истраживања, када ћемо на репрезентативном узорку, који обухвата анализу одређеног броја људи из свих крајева земље, имати јасну слику имамо ли тај стечени коликтивни имунитет, да ли можда неко прележао а није имао симптоме, или је имао оне благе – образложио је Тиодоровић.

Извор: Телеграф.рс