Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ! Од Васкрса имаћемо реп епидемије: Ево шта то значи

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да је очекивање струке да до Васкрса расте број заражених.

„Налазимо се у тешкој недељи, али следећа ће бити тешка. До Васркса очекујемо да ће расти број оболелих, али после празника би требало да опада број оболелих и да ћемо после до краја априла имати благи пад. Надамо се да ћемо у мај ући са УВ зрачењем изнад 3 који ће нам помоћи да се изборимо са коронавирусом. Неопходна нам је гвоздена диспциплина, грађани морају да се придржавају свих мера. Једини начин да се изборимо јесте да ових 14 дана будемо дисциплиновани. Ово није питање демократије већ цивилизације. Неопходно је да схватимо да смо избегли италијански сценарио, имамо српски. Први Кризни штаб у Европи је био у Србији, који је иницирао председник Вучић“, истакао је Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да смо за сада успели да одржимо криву која је кренула крајем прошле и ове недеље узлазно.

„Морамо се понашати онако како то тражи струка, односно држава. Изборимо се да жртава буде што мање, а биће времена да градимо државу какву желимо сви заједно као народ“, додао је епидемиолог Тиодоровић.

Србија је до сада, како је рекао, успела да одржи епидемиолошку криву која, како каже, јесте кренула узлазно, али са много блажом тенденцијом раста него што је у већим и економски јачим земљама од Србије.

Он је рекао да ће, према епидемиолошким прогнозама, после Васкрса број заражених почети да опада.

Епидемиолошка крива крајем априла ће, каже, имати благи пад, а да се очекује да ће пораст температуре и индекс УВ зрачења почетком маја помоћи да се Србија, али и цео свет, изборе са пандемијом корона вриуса.

Тиодоровић је казао да се епидемиологијом бави се више од 45 година и да је прошао многе епиједмије и пандемије, али да струка није имала подршку државе као данас..

“Знам да се свима не свиђа ово што сам рекао, али оставимо те приче за после, изборимо се да буде што мање жтава и да делујемо јединствено, а иза тога биће бити времена да градимо државу какву желимо сви заједно као народ.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Нишу рекао је да је до сада тестирано више од 1900 грађана од којих је 280 позитивних односно 37,09 одсто, а да је на респиратору 19 пацијената у КЦ Ниш.

Тиодоровић је рекао да је хала Чаир пуна и да се пацијенти са лакшом клиничком сликом смештају у хотел поред хале, али да се припремају и други простори.

’’Болница је пуна ,али тиме што ћемо претворити нови Клинички центар у ковид болницу, издржаћемо овај талас’’, рекао је Тиодоровић.

Како је рекао, сада су под притиском домови здравља у југоистичној Србији где, како каже, имамо плиму обољевања корона вирусом.

’’Оно што се догађало у великим градовима са закашњењем се јавља на југу Србији и трајаће још неко време, тако да ћемо после Ускрса имати реп епидемије. Сада смо у ситуацији да примарна здравстевна заштита мозе да бави раним откривањем и лечењем , као и пружањем терапије која ће се заниват на светским достигнућима и помоћи коју смо добили са свих страна’’, рекао је Тодоровић и апеловао на грађане да остану код куће и да се придржавају свих мера.

Извор: Информер.рс