Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ЉАЈИЋ! Ево када ћете моћи да рефундирате новац за пропала летовања

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је припремљена уредба којом би требало да се реши питање уплаћених аранжмана.

Идеја је да у наредних годину и по дана, до 31.12.2021.године, они који су уплатили аранжмане могу да их преко агенције искористе, односно да добију вредносне ваучере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико не желе да искористе ваучере, онда је агенција обавезна да им после истека тог рока врати новац.

Љајић је казао да је, према његовим подацима, до краја године уплаћено 480.000 аранжмана, а вероватно их има више од 500.000.

„Тражимо решење, не измишљамо топлу воду, гледамо како друге земље покушавају да реше проблем. Припремили смо уредбу коју смо послали на мишљење министарствима и институцијама, чекамо њихове одговоре“, рекао је Љајић.

Он је навео да то сигурно није најсрећније решење, али се чини да је једино могуће како би се, пре свега, заштитили они који су свој новац уплатили агенцијама.

Љајић је казао да је било и идеја да се аранжмани који су уплаћени у иностранству искористе и овде, међутим, тај новац агенције су већ уплатиле страним партнерима, па је за нове аранжмане у Србији такође потребан „свеж новац“ који агенције немају.

„Зато смо смо изашли са идејом од 2 милијарде нових средстава за коришћење нових 400.000 ваучера за летовање у земљи. Ова уредба не спречава агенције, односно оне могу да уместо аранжмана у иностранству понуде и аранжман у земљи, али нисам сигуран да ће то у великој мери да се догоди“, рекао је Љајић.

Исто решење, каже Љајић, важи и за плаћене ђачке екскурзије.

„С тим што је ту лакша ситуација, јер се 80 одсто екскурзија односи на путовања у земљи, свега 20 одсто се односи на путовања у иностранство. Наредне недеље би требало да буде састанак у Министарству просвете са представницима агенција и организаторима путовања, верујем да може да се пронађе решење“, рекао је Љајић.

Како је додао да од ситуације у вези са корона вирусом видети када ће се екскурзије реализовати.

Извор: Курир.рс/Тањуг