Србија

ОВО ЈЕ АПЕЛ СВИМ ГРАЂАНИМА! Нека се јаве сви који имају и најмање симптоме, крећемо у нову фазу!

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС коментарисала могућност враћања заразе на јесен, упозорење СЗО, делимично релаксирање мера.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Ивана Милошевић коментарисала је у јутршњем телевизијском програму последње представљене резултате по којима је од 3.111 тестираних узорака 312 позитивно на нови корона вирус, оценивши да су охрабрујући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То су охрабрујући резултати, затим више људи видимо на почетку клиничке слике. Сада када смо у могућности да тестирамо већи број пацијената, нема разлога да се чека – позвала је све са и најмањим симптомима да се јаве, уз истицање да је велика ствар што је отворена лабораторија при Клиничком центру Србије у којој ће бити могуће тестирање до 2.000 узорака дневно.

Уједно, Милошевић је прокоментарисала да је раније највећа препрека у лечењу била та што се резултати тестова дуго чекају, те да ће нова лабораторија скратити време чекања.

Коментарисала је и ПЦР тест за којег је покрајински секретар Зоран Гојковић на јучерашњој конференцији за медије казао да није поуздан нигде у свету, додајући да је „ход лажне позитивности, односно негативности“ до десет одсто. Ипак, њена оцена је да је тест добар, те да се не може занемарити људски фактор ни када се коментарише прецизност теста.

– Мислим да је тест доста добар. Кад се осврнемо, моћи ћемо да дамо прецизније податке. Не смемо да заборавимо да где год постоји људски фактор, постоји могућност грешке – рекла је додајући да су грешке могуће код узимања бриса, затим код паковање и транспорта тестова, те да при процесу не би требало да буде грешака, јер је процес аутоматизован – додала је она.

Она је рекла да и то не значи да резултате тестова треба узети за непрецизне.

Прокоментарисала је и наводе Светске здравствене организације да најгоре тек предстоји истичићи да нема опуштања, те да је њена оцена да ће пацијената још бити.

– Мислим да пре свега не смемо да се опустимо. Велика је ствар да идемо ка делимичном релаксирању мера. То не може да прође преко ноћи. Смањењем броја болесника КБЦ-ови ће се вратити свом режиму рада, али мислим да ћемо ми свакако имати пацијенте. Такође, не значи да их нећемо имати преко јесени – рекла је доводећи у питање и могући стечени имунитет, попут рецимо, имунитета код грпа, када излечени остаје заштићен тек на одређени временски период – навела је она.

Заменица директора Инфективне клинике КЦС рекла је и да према вакцини не треба имати задршку, те да је у њој спас.

– Када се појави вакцина не треба да имамо задршку. Захваљујући вакцинама, данас немамао проблем са болестима које су раније однеле милионе живота – опоменула је.

Тестове треба узети за непрецизне.

– Не треба да се људи плаше, зато што смо ми врло обазриви. Немојте да заборавите да се ми не руководимо само тестом, већ и клиничком сликом. Ход лажне позитивности, односно негативности, може да иде до 10 посто – навела је додајући и да прецизност теста може зависити од места узорковања, те да би наведени ПЦР тест био најсензитивнији нпр. из плућа, али да би се тиме значајније довело у питање и здравље медицинског особља, јер би могућност инфеекције била значајно већа.

Милошевић је апеловала на оне који су преболели Ковид-19 да дају плазму, додајући да је то решење привремено.

– Прво бих апеловала на све који су се излечили да дају плазму, јер то за неке болеснике може да буде спас. Ја имам пацијента који ју је примио и чије је лечење у току, не бих то даље коментарисала, али бих апеловала да се она да. То није масован лек, али треба да нам буде достопан. То је тренутно решење – објаснила је она.

 

Извор: Srbijadanas.com