Србија

ОВО ЈЕ ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКАЛА! Ево када ћемо се напокон вратити нормалном животу после короне!

Фото: Јутјуб

Имунолог Срђа Јанковић је у гостовању у Београдској хроници на РТС-у пре неколико дана говорио о новим мерама изолације, али и о томе како ће изгледати живот након пандемије.

Срђа Јанковић је истакао да ће се одлука о термину за шетњу старијих особа донети, али ће се водити рачуна да се не угрозе противепидемијске мере и животи.На питање да ли шетња може да буде опасна за пензионере, Јанковић је нагласио да нема опасности ако се све уради на правилан начин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нико не би донео одлуку која је опасна за људе које штитимо већ месец дана – истакао је, додавши и да је „кључно да пензионери изађу сами, без контаката јер се тако преноси зараза“.

Када следи попуштање мера?

Срђа Јанковић је рекао да се сада не може говорити када ће почети попуштање и да то зависи од епидемиолошке ситуације.

Како је додао, како ток епидемије буде повољнији, тако ће бити могућа одређена попуштања, али то ће бити изведено тако да не угрози целину борбе и нечији живот или здравље.

Лечење крвном плазмом

На питање о лечењу крвном плазмом, Јанковић је навео да не постоји ничија обавеза да донира крв и да је то на добровољној бази. Ипак истиче да је велика већина људи заинтересована за донирање и да то неће бити проблем.

Објашњава да тим стручњака ради на протоколима и да детаљи нису још дефинисани. Наводи да је суштина да се терапија дâ оним пацијентима којима највише може да помогне, а то значи онима који имају ризик да развију тешку клиничку слику, а нису развили антитела.

Додао је и да та терапија није једини или главни лек и да има допунску улогу.

Јанковић је истакао да је суштина да се мере спроводе заједно са грађанима који морају мере да преточе у дела. Напомиње да се свака мера кроји према ономе што се дешава на терену и да није лако прогнозирати када ће све бити готово.

Упитан да ли ћемо више икада живети нормално, Јанковић је рекао. „Да. Али можда ће се наш појам шта је нормално малкице изменити.“

Извор: Еспресо.рс/жена.блиц.рс